Oldřiška Hradcová: Animátor musí jet naplno i před prázdným bazénem. Češi se nechají hodně přemlouvat

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 8. 2017

Pasohlávky, 21.8.2017 (Aqualand Moravia)

Celou letní sezónu baví denně u bazénu stovky lidí. Aby zaujala různé věkové kategorie, musí hlavní animátorka Aqualandu Moravia, Oldřiška Hradcová, zvládnout základy psychologie, rétoriky i herectví, mít cit pro rytmus a perfektní fyzickou kondici. Kromě sestav a moderování se musí každý den potýkat i s odtažitostí a stydlivostí návštěvníků i tím, že profese animátora není v českém prostředí zatím příliš známá. Co animátorství obnáší a co je k němu potřeba? A jak se liší život animátora v Čechách a ve světě? To a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Pojem animátor je pro hodně Čechů pořád trochu záhadou. Jakou máte zkušenost? Jak reagují lidi, když jim řeknete název své profese?

Je pravda, že když jsem zpočátku řekla rodině, že pracuji jako animátor, nevěděli, co si pod tím představit. Většina z řad mých vrstevníků se ale už většinou orientuje. Stále více lidí se s animačními programy setkává na dovolené, proto se povědomí o tom, co práce animátora obnáší, lepší. Často se ale diví, že animátoři působí i v Čechách.

Kdo tedy animátor je?

Animátor je člověk, který zajišťuje zábavu pro lidi, vytváří jim program, dává jim možnost si zacvičit a užít si legraci. K dispozici je většinou lidem ubytovaným v určitém komplexu, kde působí. Animace se rozjely právě v resortech v dovolenkových oblastech, kde se hotely snažily najít další způsob, jak lidi zaujmout, dát jim něco navíc. Postupně se ale animační programy rozšiřují a nabízejí je nejen hotely, ale i aquaparky a další zábavná centra.

Co všechno tato profese obnáší?

Obnáší určitě hodně komunikace s lidmi, to především. Musíme umět jednat s dětmi i dospělými, nestydět se a umět se prodat. Animátor musí lidem ukázat, že je tady pro ně, že si s ním mohou užít zábavu. Což znamená být extrovertní člověk, protože pokud se někdo bojí komunikovat s lidmi, tak tu práci nemůže dělat. Musí umět dát najevo „já jsem tady a nevadí mi, že na mě koukáte, nebo mám dokonce rád to, že na mě koukáte a děláte něco podle mě“. Samozřejmostí je pak hodně pohybu, ať už sportu nebo tance.

Co je k výkonu profese potřeba po stránce oficiální? Například nějaké vzdělání? Kurzy?

Co se týče klasického vzdělání, tak to si myslím, že potřebné není. Vysoké školy, které nabízejí obor podobný animaci, existují, ale titul z vysoké školy podle mě není nezbytný. Člověk se mnohem více naučí v praxi. Prostě stačí mít základní selský rozum a vědět, jak se bavit s lidmi. Ale určitě je dobré absolvovat nějaká školení, většina agentur a komplexů je už dnes požaduje.

Jak jste se k práci animátorky dostala?

Já jsem se o animaci dozvěděla na nějaké dovolené, jako většina ostatních. Upoutalo mě, že animátoři byli hvězdami hotelu, každý se s nimi chtěl kamarádit a řekla jsem si, že jednou chci být taky taková. Tak jsem vlastně v 18, což je podmínka pro výkon animace, šla na casting, uspěla a poprvé vyrazila do zahraničí.

Působila jste v zahraničních hotelových komplexech, teď již několikátou sezónu bavíte lidi v Aqualandu Moravia. Je práce v hotelu a aquaparku hodně odlišná?

Rozdíly jsou opravdu velké. V hotelu trávíte týden čas s těmi stejnými lidmi, takže tam se mezi animátory a hosty vytváří úplně jiné vztahy. Od animátora se očekává, že bude znát všechny hosty jménem a přátelit se s nimi. Do aquaparku naopak přijede každý den někdo nový. Každý den tak musíme navazovat vztahy s novými lidmi, kteří mohou být k animačním programům skeptičtí. Samozřejmě i programy a jejich struktura se liší.

Podle čeho tedy tvoříte konkrétní animační programy?

Skladbu programu tvoříme vždy na začátku sezóny na míru požadavkům daného komplexu. V Aqualandu Moravia tak například letos navazujeme na Cirkusové léto a animace vedeme v tomto duchu. Jednotlivé cviky a jejich pořadí je už na nás, protože sami nejlépe víme, co na lidi funguje a co ne, co je oblíbené a kdy naopak lidé často odcházejí. Navíc potom vymýšlíme různé soutěže pro návštěvníky a další hry. Nabitý je tak vždy celý den. V 11 tančíme klubové tance, které se s námi mohou lidé naučit, potom hrajeme hodinu plážový volejbal. Ve 13 hodin si mohou zájemci dát do těla při Aqua gymu, což je cvičení ve vodě, které kombinuje prvky aerobiku, zumby, tance i posilování. Odpoledne se věnujeme i dětem – připravená je mini diskotéka pro ty nejmenší, následují různé dětské soutěže, od 15:30 si pak mohou zasoutěžit i starší děti a mladiství. Celý den zakončujeme další lekcí Aqua gymu. Animační programy se tak hodí opravdu pro všechny. Děti se mohou vyřádit, starší návštěvníci zase odcházejí s dobrým pocitem, že pro sebe něco udělali.

To zní náročně. Řídíte se při vedení lekce vždy konkrétním plánem, nebo někdy improvizujete?

Já se přiznám, že plán nemám skoro nikdy. Řídím se vždy podle toho, jaká sestava lidí se na daný program sejde. Rozdílný přístup totiž musíte mít k mladým lidem, kteří se přišli spíše pobavit, a k těm, kteří si chtějí opravdu zaposilovat a protáhnout se.

Stalo se vám někdy, že jste měla při cvičení prázdný bazén?

Často. Obzvlášť v ranních hodinách se to stává.

Jak pak reagujete?

Program musí fungovat normálně nadále, animátor jede, i když nemá lidi. Což je také důležité, nehroutit se z toho, že cvičí před prázdným bazénem. Naopak musí všem ukázat, o co přicházejí, nakazit je svou energií. A nutno říci, že to většinou zafunguje a lidé se postupně připojují.

Může se stát animátorem každý, nebo je to výsada jenom mladých lidí?

Znám animátora, kterému je kolem 30 let, takže se u práce dá vydržet i několik sezón. Na druhou stranu je to ale taková práce, u níž se člověk nemůže úplně usadit. Takže dokud člověk neplánuje rodinu a pořád ho užije na srandičky s lidmi, může se animaci věnovat. Cestování do zahraničních resortů, často i na mnoho měsíců, je poměrně náročné a těžko slučitelné s rodinným životem. Animace se ale postupně rozjíždí i v tuzemsku, takže možnosti mají všichni zájemci.

Je mezi animátory velká konkurence, nebo je o ně naopak nouze?

Nouze je především o animátory, kteří mohou odjet na dlouho dobu. Pokud člověk na castingu řekne, že může bez problému odjet do zahraničí na půl roku, je přijat v podstatě okamžitě. Mezi studenty a mladými lidmi, co mají čas na 2 až 3 měsíce je konkurence větší. Rozhodují jazykové dovednosti, taneční schopnosti, osobnost…

Využijete jazykové znalosti i v Aqualandu Moravia? Mají o programy zájem též zahraniční hosté?

Do Aqualandu jezdí velké množství německých, rakouských, polských nebo maďarských turistů, kterým všechno rádi vysvětlíme v angličtině. A právě u zahraničních hostů pozoruji, že jdou do všeho po hlavě, připojí se do soutěže nebo k programu, aniž by předem věděli, o co se jedná. Mají odvahu jít se zapojit, chtějí si užít dovolenou nebo výlet na plno. Češi jsou v tomto ohledu stále odtažitější, nechají se více přemlouvat.

Jaký je mezi animátory poměr mužů a žen?

V tuzemsku pořád převládají děvčata, u nás v týmu máme například stejně jako v loňském roce jenom jednoho muže a tři dívky. V zahraničí je ale poměr zhruba vyrovnaný.

Jsou pánští animátoři oblíbenější?

Pozorujeme, že u cvičení jsou opravdu oblíbenější. Většinu osazenstva při Aqua gymu totiž stále tvoří ženy, a když jim předcvičuje hezký chlap, tak je jejich účast větší (smích). I při samotném cvičení se pak víc snaží, usmívají se a chtějí se předvést.

Co byste závěrem poradila těm, kteří by si chtěli profesi animátora vyzkoušet?

Ideální je najít si konkrétní agenturu nebo komplex a přijít na casting. Tam zaujmete především přirozeností, energií, úsměvem a komunikativností. Základem je nebát se a užít si casting naplno. Z formálnějších požadavků je nutná zletilost, alespoň základní znalosti angličtiny a cit pro rytmus a pohyb.


O Aqualandu Moravia

Aqualand Moravia je nejmodernějším a největším aquaparkem v České republice. Děti i dospělí se mohou vyřádit na 20 vnitřních a venkovních tobogánech a skluzavkách s celkovou délkou více než 1,7 km. Venkovní vodní atrakce Abyss a Boomerango určené až pro 3místné rafty si mohou v letních měsících návštěvníci vyzkoušet v rámci České republiky pouze v Aqualandu. K dispozici jsou, kromě jiných, i oblíbené celoročně otevřené tobogány U-Wave, Supercrater, Wild River nebo YellowCrash. Dětem jsou určené dětské bazény a skluzavky, užijí si také v bazénu s atrakcemi, kde mají k dispozici skákadla, šplhací sítě nad vodou, bublinkovače nebo chrliče. Aqualand nabízí celkem 12 bazénů s vodní plochou 3000 m2, některé s využitím vody z místního termálního vrtu, rozsáhlou wellness zónu ForumRomanum, sluneční a římské lázně, Imperium Restaurant a Coffeeland.