Onemocnění spalničkami stále omezuje výrobu Siemensu v Trutnově

Autor: Redakce | Zpravodaj | 6. 3. 2019

Hradec Králové 7. března (ČTK) – Zvýšený výskyt onemocnění spalničkami na Trutnovsku stále omezuje výrobu v trutnovském závodu firmy Siemens. Většina lidí, u kterých se spalničky objevily, je z prostřední továrny. Firma považuje spekulace, že by nákaza pocházela od zahraničních pracovníků, kterých je z 850 jen 13, všichni ze zemí EU, za nepodložené. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Siemens Mariana Kellerová. Nárůst případů z Trutnovska je hlášen od minulého týdne, kdy přišlo do krajské trutnovské nemocnice několik lidí s příznaky onemocnění.

“Aktuálně je počet nemocných spalničkami 24 osob. Spekulace, že by zdrojem nákazy byli cizinci, je zcela nepodložená,” řekla ČTK Kellerová.

Trutnovský závod běží na jednu směnu ze tří, v dalších dnech bude výroba probíhat podle toho, u kolika zaměstnanců testy prokážou dostatečné množství protilátek. Podle mluvčí firmy je zaměstnanců, kteří k dnešnímu dni mají prokazatelně dostatek protilátek a nejsou infekcí ohroženi 220.

Na protilátky firma nechala otestovat přes 700 zaměstnanců, někteří využili možnost testování na protilátky prostřednictvím svých praktických lékařů. “Dnes mají nabrané testy všichni zaměstnanci, ode všech ale ještě nemáme výsledky. U 150 zaměstnanců, kteří protilátky nemají, nebo jich mají hraniční množství, byla nařízena karanténa,” řekla ČTK Kellerová.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je k dnešnímu dni hospitalizovaných 21 pacientů, u kterých se spalničky objevily. Podle mluvčího fakultní nemocnice Jakuba Sochora je většina z nich z Trutnovska. “Celkem bylo 26 hospitalizovaných, pět již bylo propuštěno,” řekl ČTK Sochor.

Krajská nemocnice v Trutnově, která byla kontaktním místem pro první lidi s příznaky onemocnění, zakázala kvůli spalničkám návštěvy. Nemá totiž infekční oddělení. Lidé se spalničkami byli proto okamžitě přepraveni do královéhradecké fakultní nemocnice, která infekční oddělení má. Původně byl zákaz návštěv v trutnovské nemocnici vyhlášen kvůli chřipkové epidemii. Mluvčí krajských nemocnic Magdaléna Doležalová ČTK řekla, že cílem je zamezit rozšíření spalniček mezi personál. “V trutnovské nemocnici platí zákaz už jen kvůli spalničkám. Zákaz návštěv je jedno z opatření, aby se zamezilo možnému šíření mimo ambulance,” řekla ČTK Doležalová.

Nemocnice nechala ohrožené zaměstnance otestovat na protilátky, případně se zdravotníci přeočkovali.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Tomáš Kučera