Operátoři poslali SMS všem Čechům v oblastech s novým koronavirem

Autor: Redakce | Nezařazené, Zpravodaj | 29. 2. 2020

Praha 29. února (ČTK) – Mobilní operátoři poslali všem svým českým zákazníkům pobývajícím v zemích, kde se šíří nový koronavirus, informační SMS. Zpráva upozorňuje na nebezpečí nákazy a odkazuje na webové stránky ministerstva zdravotnictví, na kterých mohou lidé najít podrobné údaje o viru i nemoci COVID-19. SMS obdrželi v pátek večer všichni Češi, kteří jsou v současné době v Číně, Hongkongu, Íránu, Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a Itálii, sdělil ČTK výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund.

Na zaslání zpráv se v pátek odpoledne s operátory dohodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. “Ministerstvo zdravotnictví žádalo provést rozesílku ve velmi krátké době, zejména proto, aby se stihlo informovat všechny české občany, u kterých se předpokládá, že se o víkendu budou vracet z Itálie,” uvedl Grund.

V textu zpráv, které O2, Vodafone a T-Mobil rozesílaly, informuje ministerstvo zdravotnictví daného člověka o tom, že se nachází v zemi se zvýšeným výskytem koronaviru. Radí řídit se pokyny daného státu a českého ministerstva zdravotnictví. V další SMS určené lidem pobývajícím na severu Itálie ještě dodává, aby Češi po návratu kontaktovali lékaře, případně krajskou hygienickou stanici. Žádá však, aby přímo k doktorovi nebo do nemocnice nechodili.

V Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ nemoci COVID-19. Počet testovaných na nový koronavirus se od dnešního rána zvýšil o 13 na 193 a všechny testy skončily negativně. Na twitteru to vpodvečer uvedl ministr Vojtěch. V domácí karanténě nařízené hygieniky kvůli obavám z nového typu koronaviru bylo k pátku 307 lidí.

ado ktp dr