Pacientům s depresemi může pomoci psychoterapie s užitím ketaminu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 1. 2021

Praha 12. ledna (ČTK) – Lidem s depresemi by mohla pomoci psychoterapie doplněná užitím nízké dávky ketaminu, který se používá jako anestetikum. Ketamin má psychedelické vlastnosti a antidepresivní účinek. Kombinace psychoterapie s požitím ketaminu pomáhá pacientům uvědomit si jejich dysfunkční vzorce myšlení či prožívání a postupně je změnit k lepšímu. ČTK to dnes sdělil psychiatr a neurovědec Filip Tylš, který působí v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) a na klinice Psyon, která tuto metodu léčby depresí nabízí.

Ketamin se běžně používá jako anestetikum například v dětské chirurgii, zubním lékařství nebo k utlumení bolesti. Jeho použití v léčbě lidí s depresemi je taktéž schváleno. Antidepresivní účinky této látky potvrdily klinické studie, na prokázání účinku se podíleli vědci z NUDZ. V případě léčby deprese se používá nízká dávka, která nevede k navození umělého spánku. Podle odborníků u pacientů působí proti úzkostem, snižuje riziko sebevražd a navozuje jemný snový stav.

Metoda, kterou nabízejí terapeuti z kliniky Psyon, kombinuje užití ketaminu s psychoterapeutickým sezeními. Pacient tedy podle Tylše nejdřív absolvuje dvě přípravná a dvě integrační setkání s dvěma terapeuty, každé trvá 90 minut. Teprve poté pacient vypije dávku ketaminu. Antidepresivní efekt nastupuje v den podání a trvá v průměru pět dní.

“Ketamin pomáhá nahlídnout například některé dysfunkční vzorce z kompletně jiné perspektivy a na nich lze pracovat v další terapii,” napsal ČTK Tylš. Zatím je ketamin pacientům podán jen jednou, odborníci zvažují pro některé případy i opakované podání. Pacienti, kteří podstoupí tuto metodu léčby jsou podle Tylše většinou v dlouhodobé psychoterapii, takže se pak do psychoterapeutického procesu zase vrací. Metoda, kterou začali minulý měsíc nabízet odborníci z kliniky Psyon, není hrazena ze zdravotního pojištění a pacient za ní zaplatí zhruba 30.000 korun.

Odborníci uvádějí, že metoda není vhodná pro každého. Může pomoci těm, u kterých byla předchozí léčba neefektivní. K léčbě jsou v současnosti přijímáni lidé s diagnózou depresivní poruchy. “Depresi vnímáme jako syndrom, který se vyskytuje v rámci různých onemocnění. To znamená, že se k nám dostanou pacienti s periodickou depresivní poruchou, úzkostně-depresivní poruchou, ale i třeba sekundární depresí v rámci jiného onemocnění. Výhledově počítáme s dalšími indikacemi,” dodal Tylš.