Pardubická nemocniční laboratoř pracuje kvůli PCR testům na dvě směny

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 12. 2021

Nemocnice Pardubického kraje tento týden zvýšily počet odběrných míst ze čtyř na pět, nově se mohou nechat dát testovat lidé ve Svitavské nemocnici. “Zapůjčili jsme si dva nové přístroje, díky tomu denně odbavíme 2500 zájemců o test, o 500 víc než dosud,” řekla mluvčí nemocnic Karolína Frýdová.

 

Laborantky v Pardubicích denně zpracují ve dvou směnách stovky vzorků. Nejdřív musí vzorky převzít, označit datem a časem příjmu. Následně je i s žádankou očíslují. Vše prochází opakovanou kontrolou, aby se nestala chyba.

 

“Žádanka sice funguje přes čárový kód, ale musí se překontrolovat. Pak laborantka napipetuje vzorky, to trvá zhruba 30 minut, pak jsou vzorky deset minut v pipetovacím automatu a hodinu a 15 minut v PCR přístroji, který stanoví pozitivitu nebo negativitu,” řekla Zálabská.

 

Podle zkušeností některých lidí, kteří se v Pardubické nemocnici nechali v minulých týdnech testovat, výsledky přišly třeba za 24 hodin. Výsledek ze soukromého testovacího centra, který je v pardubické poliklinice KOLF, byl k dispozici za několik hodin.

 

Řešení?

“Vzorky se zpracovávají postupně. Když přijde někdo na testy v osm ráno, má výsledky odpoledne, když přijde ve čtyři, rozhodně přijde jeho vzorek na řadu až druhý den. Naše laborantky i lékaři jedou na dvě směny,” řekla Zálabská. Kvůli omezeným operacím může s testováním na koronavirus pomáhat bakteriologická sekce laboratoře. Práci by podle Zálabské usnadnila ještě větší automatizace.

 

“Samozřejmě by nám pomohla automatická elektronická žádanka s čárovým kódem, která by se načetla do informačního systému a spojila s PCR přístrojem, který by automaticky převáděl do systému výsledky. To by naši práci zrychlilo,” řekla Zálabská.

 

Nemocnice se nadále snaží zvyšovat kapacitu odběrových míst. Dnes nabízela Pardubická nemocnice nejbližší test v pátek. “Kapacita odběrových míst se od začátku listopadu zvyšuje každý týden. Kdykoliv se ale nová místa objeví, jsou okamžitě obsazena zájemci z řad veřejnosti,” řekla Lucie Bareková. Provozní doby odběrných míst jsou od tohoto týdne delší v Pardubicích a Litomyšli, dodala.