Peking: USA by měly více zakročit proti opioidové krizi

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 6. 2018

Peking 25. června (ČTK) – Čínská agentura pro kontrolu léčiv dnes uvedla, že bude více spolupracovat s USA ve snaze zbrzdit zneužívání syntetického opioidu fentanylu. Zároveň ale oznámila, že samotné Spojené státy by měly vyvíjet větší úsilí v boji proti tomu, co je označováno za americkou opioidovou krizi, informovala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump loni v listopadu během státní návštěvy v Pekingu prohlásil, že by USA a Čína měly dělat víc proti tomu, co popsal jako “příliv levného a smrtícího fentanylu vyráběného v Číně do USA”. Rok trvající kongresové vyšetřování užívání fentanylu v USA zjistilo, že se tato látka dá snadno koupit online v Číně a nechat poslat poštou do USA kvůli nedostatečné kontrole americké poštovní služby.

“Čínské agentury pro kontrolu narkotik a léčiv budou nyní i během následujících let vyvíjet větší snahu o spolupráci při kontrole pohybu těchto látek mezi Čínou a USA,” řekl na tiskové konferenci náměstek šéfa čínské Národní komise pro narkotika Liou Jüe-ťin. “Věřím ale, že ještě důležitější pro vyřešení problému je, aby se Spojené státy více snažily snížit a potlačit velkou poptávku a spotřebu opioidů,” dodal.

Podle údajů amerických středisek pro kontrolu a prevenci nemocí jsou opioidy a opiáty od roku 2015 v USA zodpovědné za více než 33.000 úmrtí. Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfium.

dk spr