Peníze do zdravotnictví se rozdělí podle dohody, ne vyhlášky

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 6. 2018

Praha 19. června (ČTK) – Peníze do zdravotnictví se příští rok poprvé za dobu platnosti zákona o veřejném zdravotním pojištění rozdělí na základě dohody mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče. V předchozích letech se k dohodě všech nikdy nedospělo, rozdělení peněz upravovalo ministerstvo zdravotnictví úhradovou vyhláškou. Dnes oficiálně končí téměř pětiměsíční dohodovací řízení. Zástupci pojišťoven i poskytovatelů péče se dopoledne sejdou na ministerstvu zdravotnictví, odpoledne společně předstoupí před novináře.

V pátek byla uzavřena poslední ze 14 dohod pojišťoven se zástupci jednotlivých oblastí péče. Lékárny nechtěly původně přistoupit na navýšení jen platby za recept. Nakonec se strany dohodly, že kromě 18,50 Kč místo 13 korun za recept bude také zřízen fond pro jedinečné lékárny, zvýší se marže na prostředky připravované v lékárně, ale naopak se marže sníží u nejdražších léků.

Všechny ostatní segmenty dostaly o pět procent více než v letošním roce. Dohodu poprvé podepsali také zástupci nemocnic, které spotřebují z nákladů na zdravotní péči více než polovinu.

Peníze do systému zdravotního pojištění přicházejí zejména z odvodů z výdělku zaměstnanců a podnikatelů na zdravotní pojištění. Za seniory, děti, nezaměstnané, studenty či vězně se pojistné platí ze státního rozpočtu, meziročně to bude asi o 3,5 miliardy víc. Za každého pojištěnce 1018 korun měsíčně. Platby za tyto takzvané státní pojištěnce tvoří téměř čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, výdajů ale spotřebují většinu. Celkem by měl systém hospodařit podle různě optimistických odhadů s 315 až 320 miliardami Kč, což je asi o 4,8 až 6,2 procenta víc než loni.

van mha