Petr Švancara si zahraje s nevidomými a zahájí turnaj Bučovice Blind Football Cup

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 6. 2015

Fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě, tak proč by ho nemohli hrát i nevidomí? Takové je heslo sportovní akce Bučovice Blind Football Cup, jehož třetí ročník se uskuteční 19. až 22. června. Turnaje se zúčastní celkem 8 týmů z celého světa, včetně aktuálně nejlepšího nevidomého hráče světa, Brazilce Jefersona Gonçalvese. Jaké to je, trénovat fotbal s nevidomými, si na vlastní kůži vyzkouší také brněnská fotbalová legenda Petr Švancara.

 

Bučovice Blind Cup je ojedinělá akce, která spojuje nevidomé sportovce z celého světa. Kromě hráčů z České republiky se zúčastní také týmy z Velké Británie, Brazílie, Řecka, Německa, Belgie nebo Irska. „Sportovní klání nevidomých sportovců nemají u nás zatím velký ohlas. Přitom ve světě se těší velké přízni fanoušků. Kvůli kapacitě jsme dokonce museli odmítnout 16 týmů z 11 zemí,” říká za pořadatele Jitka Graclíková. Zároveň dodává, že Bučovice jako místo konání turnaje poskytují ideální podmínky. Nachází se zde totiž hřiště odpovídající mezinárodním parametrům. Své zázemí pak poskytuje místní základní škola a pro sportovce jsou připraveny příjemné ubytovací prostory.

 

V sobotu 20. června proběhne slavnostní zahájení turnaje, které svým výkopem provede známý brněnský fotbalista Petr Švancara. Ten si i vyzkouší, jaké to je hrát fotbal poslepu v rámci tréninku, který proběhne ve čtvrtek 11. června v základní škole Bednářova v Horních Heršpicích. „Petr Švancara se ochotně připojil do dění Bučovice Blind Football Cupu a chtěl si na vlastní kůži zkusit, jaké to je hrát fotbal jako nevidomý. Je to zkušený hráč, ale slepota dodává hře úplně jiný rozměr. Z předchozích zkušeností víme, že hra i takto kvalitním hráčům příliš nejde, ale třeba překvapí,” hodnotí pořadatelka Jitka Graclíková.

 

Loňskými vítězi se stali mnohonásobní šampioni brazilské ligy ICB Bahia, kteří se budou v Bučovicích snažit obhájit titul. Hvězdami fotbalu pro nevidomé se to bude na Bučovice Blind Football Cupu 2015 jen hemžit. Kromě nejlepšího hráče světa Jefersona Gonçalvese se turnaje zúčastní také trojnásobný britský paralympionik Darren Harris. Ten se bude v Bučovicích radovat bez ohledu na umístění v turnaji. Oslaví zde totiž své 42. narozeniny. Světový turnaj vyžaduje také mezinárodní rozhodčí. Jednotlivé zápasy proto budou řídit rozhodčí z Velké Británie, Belgie, Německa a České republiky, kteří pískali i paralympiádu či IBSA World Games v Soulu.

 

Online výsledky turnaje budou k dispozici prostřednictvím webové aplikace (http://www2.teiresias.muni.cz/bbfc-timer/). 

 

Více informací pak najdete na stránkách: http://www.teiresias.muni.cz/bbfc

 

 


O Bučovice Blind Football Cupu

Bučovice Blind Football Cup je mezinárodní turnaj ve futsalu pro nevidomé, který pořádá sdružení Futsal pro nevidomé – Avoy MU Brno. Turnaj se podřizuje oficiálním pravidlům futsalu pro nevidomé, které vydala IBSA (International Blind Sports Association). Bučovice Blind Football Cup je prvním mezinárodním turnajem ve futsalu pro nevidomé v České republice. Je to ve světě ojedinělá akce, která díky své organizaci a mezinárodní účasti bývá přirovnávaná k paralympiádě. Letos se koná její třetí ročník. O úspěchu akce svědčí i enormní zájem o účast z řad světových nevidomých sportovců.

 

Kontakt:

Jitka Graclíková

Organizátorka

Telefon: 739 348 346

Mail: avoy.mu@gmail.com