Piráti s Hilšerem navrhují zákonné omezení obchodu s orgány

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 5. 2019

Praha 13. května (ČTK) – K omezení možnosti nákupu orgánů odebraných nedobrovolně lidem v Číně i jinde má přispět předloha, kterou připravili pirátští poslanci se senátorem Markem Hilšerem. Lidé s trvalým bydlištěm v Česku, kteří by chtěli podstoupit transplantaci v některé z rizikových zemí, by museli získat souhlas nově zřízení etické komise, vyplývá z návrhu, který představili na dnešní tiskové konferenci Hilšer a Mikuláš Peksa (Piráti). Čína oficiálně odebírání orgánů například politickým vězňům popírá.

“Jde o reakci na to, co se odehrává v Čínské lidové republice,” uvedl k předloze Hilšer. Do obchodu s lidskými orgány jsou tam podle něho zapleteni různí komunističtí pohlaváři, kteří spravují vojenské nemocnice. Některé státy podle Hilšera opatření proti obchodu s takto odebranými lidskými orgány přijímají. Česko by mělo záležitost řešit nejméně z preventivních důvodů, dodal.

Komise by podle návrhu zveřejňovala seznam “důvěryhodných” a “problematických” zemí pro transplantace. Pro zisk orgánu v “problematické” zemi by byl nutný souhlas komise, jinak by lidem hrozilo až pětileté vězení. Předloha by se podle Hilšera netýkala jen českých občanů, ale také lidí, kteří mají v Česku trvalé bydliště, což jsou i čínští občané.

Tvůrci normy pro ni nyní shánějí podporu poslanců dalších sněmovních stran. Do legislativního procesu by ji chtěli předložit zhruba do týdne.

mbc rot