Po dnešní akci v H.Králové přibylo přes 80 dárců kostní dřeně

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 6. 2018

Hradec Králové 4. června (ČTK) – Český registr dárců krvetvorných buněk při IKEM se po dnešní akci v Hradci Králové rozrostl o desítky dárců. Do kampaně na darování kostní dřeně nazvané Matějova šance na život se zaregistrovalo osm desítek policistů v působnosti hradeckého krajského policejního ředitelství, řekla ČTK mluvčí registru Gabriela Hošková.

Dobrovolní dárci mohou pomoci nejen čtrnáctiletému Matěji Kučerovi z Miletína na Jičínsku, kterému byla diagnostikována rakovina krve. “Dnes jsme nabrali 86 nových dárců z řad Policie ČR a jejich rodinných příslušníků. Policisté tvořili většinu, ostatních bylo minimum. Přicházelo proto více mužů než je běžné, a za to jsme rádi, protože muži jsou pro dárcovství kostní dřeně stoprocentně vhodnější,” řekla Hošková.

Při každém náboru je podle ní vyřazeno kvůli zdravotnímu stavu několik zájemců. “Dnešní nábor byl velmi úspěšný. I když jsou podmínky přísné, procento odmítnutých bylo minimální, odmítli jsme pouze čtyři,” řekla ČTK Hošková. Podle ní se díky kampani pro Matěje rozrostl registr při IKEM o více než 1000 dárců. “V dubnu během týdne proběhly dva nábory, při nichž přibylo 1043 lidí. Když sečtu všechny nábory k dnešnímu dni, tak díky Matějovi vstoupilo do registru asi 1100 lidí. Registr je k dispozici pro všechny pacienty nejen v ČR, ale po celém světě,” řekla ČTK Hošková

IKEM má v databázi asi 30.100 dárců. “Už teď víme, že letošní rok bude v celé historii registru rekordní. Od začátku roku do dnešního dne jsme nabrali asi 1900 nových dárců. Loni jsme nabrali 3046. Například už v sobotu 9. června budeme nabírat další zájemce v Pelhřimově,” řekla Hošková.

V České republice jsou dva registry, kromě registru při IKEM je také registr při plzeňské fakultní nemocnici s asi 75.000 dárci. “V republice máme přibližně přes 100.000 dárců. To nestačí, bylo by dobré, kdyby na počet obyvatel bylo přes 200.000 dárců,” uvedla Hošková.

Kampaň za nalezení dárce pro Matěje rozjel loni jeho otec mezi svými známými ve fotbalovém prostředí a na sociálních sítích. Bylo to krátce poté, co lékaři jeho synovi zjistili chronickou myeloidní leukémii.

Dárce kostní dřeně se díky propojeným celosvětovým registrům najde pro 90 procent českých pacientů. Důležitá je shoda v co nejvíce z deseti sledovaných znaků i věk dárce.

Ročně v Česku některým typem leukémie onemocní kolem stovky lidí, u dalších zhruba 1000 lidí se objeví porucha krvetvorby. Transplantace je úspěšná u dospělých z 60 až 80 procent, u dětí ze 70 až 90 procent.

Tomáš Kučera kš