Pohotovost pro děti a dospělé v Ostravě zajistí městská nemocnice

Autor: Redakce | Nezařazené, Zpravodaj | 17. 2. 2020

Ostrava 17. února (ČTK) – Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro děti a dospělé v Ostravě bude do konce roku 2022 zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. O novém provozovateli zubní pohotovosti se teprve bude rozhodovat, službu by měl zajišťovat od června. Do té doby ji bude jako doposud poskytovat rovněž městská nemocnice. Kraj má na všechny tři pohotovosti pro následující tři roky připraveno zhruba 30 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

“Jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Ty však nekryjí celkové náklady provozu lékařské pohotovostní služby, proto kraj hradí tuto ztrátu,” připomněl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Do otevřené veřejné soutěže na provoz LPS pro děti a dospělé v Ostravě se původně nikdo nepřihlásil. Kraj tedy oslovil zdravotnická zařízení a v jednacím řízení bez uveřejnění vybral pro zajištění této služby Městskou nemocnici Ostrava. “Pohotovostní služba bude dodržena tak, jako doposud, nedojde k žádnému omezení,” uvedl Vondrák.

Krajští radní dnes zároveň zrušili výběrové řízení na zajištění zubní lékařské pohotovosti, které vyhlásili loni v listopadu. “Do veřejné soutěže se přihlásil jediný uchazeč. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli zakázku zrušit, umožňuje nám to zákon. V následujících dnech vypíšeme nové výběrové řízení,” uvedl Gebauer.

Podle něj se tak znovu může přihlásit i zájemce z prvního výběrového řízení, případně další zájemci, včetně Městské nemmocnice Ostrava. Právě s tou kraj uzavře dodatek k původní smlouvě tak, aby dosavadní služby zubní pohotovosti zůstaly zajištěny.

mtk dr