Policie zintenzivní kontroly dodržování zákazu prodeje alkoholu dětem

Autor: Redakce | Aktuality | 25. 10. 2023

Bezpečnostní opatření nazvané Alkohol, drogy a mládež (ADAM) potrvá ode dneška do neděle. “Často jsme v návaznosti na vyhlašované opatření dotazováni, jestli má smysl se věnovat tak vážné problematice jen jednou v roce. Tak to samozřejmě není,” uvedl ředitel pořádkové policie Petr Koutný. Policie podle něj takové kontroly dělá celoročně napříč celou Českou republikou.

Policie se tématům alkoholu a jiných návykových látek i hazardu bude věnovat i při preventivních a osvětových akcích ve školách, upozornila Hodačová. Na sociálních sítích plánuje policie otestovat znalosti veřejnosti sérií kvízových otázek a pro odbornou veřejnost připravuje ve spolupráci s odborníky na závislosti webináře se zaměřením na užívání návykových látek ve školním prostředí a systém kontroly. “Dopady užívání alkoholu, jiných návykových látek či jiné závislosti dětí jsou velmi závažné. Mnohdy je dětská nerozvážnost poznamenána následky na celý život,” podotkla vedoucí odboru prevence policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

Do opatření o podzimních prázdninách, které k víkendu přidávají jako volné dny čtvrtek a pátek, se stejně jako v předchozích letech s pořádkovými policisty zapojí také kriminalisté, celníci, hygienici a zástupci České obchodní inspekce (ČOI). Pozornosti při kontrolách tak neuniknou ani případná jiná pochybení provozovatelů, uvedla Hodačová.