Posudkoví lékaři možná nebudou spadat pod služební zákon

Autor: Redakce | Zpravodaj | 19. 9. 2018

Praha 20. září (ČTK) – Posudkoví lékaři možná nebudou od ledna spadat pod státní službu, mohli by se opět řídit zákoníkem práce. Změna by měla usnadnit jejich nábor. Vládní novelu, která změnu uzákoní, podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna. Nyní ji posoudí poslanci sociálního a zdravotnického výboru. Budou na to mít poloviční, měsíční lhůtu.

Posudková služba se léta potýká s nedostatkem lékařů. Předloha také určuje, že doktoři nebudou muset v 70 letech profesi opouštět, jak požaduje služební zákon. Do konce letoška mají u věku výjimku.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že nynější vytížení lékařů má negativní vliv na dobu vypracovávání posudků i na jejich kvalitu. Kvůli zákonnému věku 70 let by musela skončit stovka posudkových lékařů. “Budou chybět potřebné kapacity a budou tudíž ohroženy nároky pojištěnců a osob se zdravotním postižením,” řekla ministryně. Novelu označila za přechodné řešení, s celkovým řešením přijde ministerstvo podle Maláčové příští rok.

Na nedodržování lhůt pro zpracování posudků, jak podotkl Jan Bauer (ODS), začala upozorňovat i ombudsmanka Anna Šabatová. “Praxe je opravdu neúnosná,” řekl. Vláda ale podle Bauera předložila návrh pozdě. Podle Květy Matušovské (KSČM) novela potvrzuje špatnou kvalitu služebního zákona. Cílovým řešením problémů v posudkové služně ale podle ní není.

Převod posudkových lékařů pod zákoník práce umožní využívat například částečné úvazky a pracovní dohody. Na konci loňska byla neobsazená čtvrtina míst posudkových lékařů – 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkoví lékaři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si stěžují postižení lidé i pacientské organizace.

Posudkovým lékařům by za zánik státní služby náleželo podle ministryně “přiměřené zadostiučinění”, odpovídalo by třem průměrným výdělkům. Celkové odstupné by činilo podle podkladů asi 50 milionů korun. Pokud lékaři požádají o uzavření pracovního poměru, dosavadní zaměstnavatel jim bude muset vyhovět.

O odvoláních by podle novely už nerozhodovaly tříčlenné posudkové komise ministerstva práce, ale pouze jeden lékař České správy sociálního zabezpečení. Na správu by se lékařská místa z ministerského úřadu přesunula.

mbc jw