Pozor na oči, blíží se pylová sezona: samoléčba volně prodejnými léky není efektivní – správnou terapii určí jen lékař

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 4. 2018

PRAHA, 24. dubna 2018 (GEMINI) – Příroda se probouzí, rostliny se začínají zelenat a všechno kvete – čas vybízející k romantické procházce. Nikoli ale pro dva a půl milionu Čechů, kteří trpí alergií. Jim stačí pouhých pět pylových zrnek o velikosti dva mikrometry v jednom kubíku okolního vzduchu, a projeví se u nich alergická reakce. V období od jara do podzimu jim nemohou prakticky uniknout, protože rostliny kvetou průběžně a každá uvolní až stovky milionů pylových zrn.

Alergie je silnou reakcí imunitního systému na nějaký vnější podnět a projevuje se na různých částech těla. Postihuje také oči, přičemž alergické záněty vznikají nejčastěji jako reakce na alergeny v prostředí. „Typickým znakem alergického podráždění očí je náhlý vznik potíží a výrazné svědění. Dále pak se může vyskytnout otok víček, pálení a slzení očí a může být přidružena vodnatá rýma nebo vyrážka na kůži víček,“ vysvětlila projevy alergické reakce MUDr. Silvie Ovesná, lékařka oční kliniky Gemini. Jako prevenci lze použít sluneční brýle, které se hodí i pro zklidnění očí při alergiích.

V momentě, kdy se takové příznaky objeví, by lidé měli neprodleně vypláchnout oči studenou vodou a vyhledat lékařskou pomoc. Jen odborník přesně určí, o jakou nemoc jde, co je její příčinou, a poté nasadí tu správnou léčbu. Postižený, který si při potížích sám diagnostikuje alergii a pak si koupí bez receptu dostupný lék, se vystavuje značnému zdravotnímu riziku. Při nově vzniklých potížích by měl člověk podstoupit oční a alergologické vyšetření s nasazením odpovídající terapie. V první fázi léčby je důležité odstranění vyvolávajícího faktoru. Nejčastěji jsou nasazena antihistaminika, která blokují histamin, což je látka imunitního systému, která při kontaktu s alergenem spustí alergickou reakci. Lék může být aplikován lokálně například formou kapek, ale dobrá odezva je i po jejich celkovém podání v tabletách.

Alergické reakce nemusí způsobovat jen pyly – jestliže se u někoho projeví příznaky i mimo pylovou sezonu, neznamená to, že nejde o alergii. Pylová zrna květů jsou sice nejčastější, zato ne jediným zdrojem problémů. Lidé jsou často alergičtí na řadu dalších látek, které způsobí imunitní reakci organismu. „Většinou se jedná o prach, roztoče, plísně a zvířecí srst. Dále může vzniknout alergická reakce na léky, potraviny nebo na kosmetické přípravky,“ uvedla možné původce problémů MUDr. Silvie Ovesná.

Při běžné alergii fatální poškození zraku nehrozí. Pokud ale – i přes léčbu antihistaminiky – přetrvává pálení či řezání očí, je lepší navštívit specializovaného očního lékaře. „Při dlouhodobém používání kapek s konzervačními látkami existuje riziko zvýšené suchosti očí a poškození očního povrchu. V indikovaných případech je možné doplnit terapii o umělé slzy a slabé kortikoidy,“ popsal primář Pavel Stodůlka možné komplikace při léčbě alergie a jejich řešení. Dále se doporučuje až do odeznění potíží nepoužívat kontaktní čočky.


O oční klinice GEMINI, www.gemini.cz

Soukromá oční klinika rozvíjí dlouholetou tradici zlínské oční chirurgie. Zdravotní péče je výsledkem spolupráce a osobního přístupu týmu zdravotníků, vedeného renomovanými lékaři a pracujícího se špičkovou technikou. V čele týmu specialistů stojí primář MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR, oční chirurg s dlouholetou praxí a vysokým renomé v Česku i v zahraničí. Oční kliniku Gemini založil v roce 2003. Je znám svým přínosem pro oční medicínu, například řadou unikátních očních operací, které provedl v mnoha případech jako první u nás nebo i na světě.

V současné době provozuje klinika v České republice devět pracovišť, a to ve Zlíně, v Průhonicích u Prahy, Praze-Krči, Českých Budějovicích, Ostravě, Vyškově, Brně a Novém Jičíně. Jako jediná česká oční klinika otevřela pracoviště také ve Vídni. Kliniky jsou vybaveny špičkovými lasery včetně unikátního 6D laseru SCHWIND AMARIS 1050RS. Jako první v Evropě zavedla klinika Gemini také laserovou operaci čočky i odstraňování očních vad femtosekundovým laserem VICTUS. Stejně tak začala klinika Gemini v roce 2015 jako první v ČR nabízet operace laserem Z8, který je považován za nejmodernější přístroj pro oční operace na světě. Gemini provozuje největší síť moderních laserů pro korekci očních vad v České republice. Oční chirurgové z celého světa pravidelně navštěvují oční kliniku Gemini, aby se seznámili s nejmodernějšími technologiemi. Na jejich vývoji klinika dlouhodobě spolupracuje s předními světovými výrobci.