Pracovat na své kondici a zdraví jde i během pracovní doby. Inspirujte se zajímavou výzvou

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 8. 2018

Praha, 29. srpna 2018 (GSK)

Sedavé zaměstnání má na lidský organismus velice neblahé účinky. Bývá příčinou bolestí zad, kardiovaskulárních potíží, a mnohdy může i za rozvoj psychických problémů. Těmito neduhy, které snižují nejen kvalitu života každého člověka, ale také pracovní výkon, trpí například pokladní, řidiči, a především lidé pracující v kancelářích. Osvícení zaměstnavatelé proto hledají cesty, jak hodiny strávené na židlích kompenzovat. Jedním z řešení se stala Global Walking Challenge, k níž se letos připojila i farmaceutická společnost GSK.

Výzva, do níž se už 15 let zapojují tisíce firem po celém světě, má jednoduché zadání. Stačí za sto dnů udělat co největší počet kroků a nachodit co nejvíc kilometrů. V ideálním případě pak každý den dosáhnout alespoň pomyslného limitu 10 000 kroků, což je pro mnohé vytížené zaměstnance téměř nepředstavitelné. Lidé jsou ale hraví a po přijetí výzvy ochotně mění svou denní rutinu. „Trochu jsem upravila životní styl. Auto parkuji pět kilometrů od metra a tramvaje a autobusy pro mě neexistují. Nejtěžší je ale každé ráno se hecnout, že opět vyjdu do našich kanceláří v osmém patře,“ popisuje Dana Kekrtová a její kolegyně Dita Homolová dodává: „Většinu svého volného času věnuji sportu, takže velkou změnu nepociťuji. Od počátku výzvy už ale tak urputně nehledám nejbližší parkovací místa při cestách za klienty. Naopak s radostí sleduji přibývání kroků během pracovního dne.

Přijatá výzva motivuje účastníky k přehodnocení dosavadního životního stylu a pozitivně se odráží na jejich fyzické i psychické kondici. Někteří si pochvalují změnu tělesných proporcí nebo zlepšení výkonnosti, jiní s povděkem kvitují také dopad na soukromý život. „Díky výzvě jsem začala častěji chodit na lekce zumby a do svého skromného sportovního repertoáru nově zařadila badminton. Ten jsme začali hrát s partnerem, a trávíme díky tomu víc času spolu,“ říká Jana Burianová. Že z výzvy profitují i rodinní příslušníci, potvrzuje s úsměvem také Dana Kekrtová: „Manžel a děti mě podporují, protože jsem od nich kvůli krokům navíc ochotně převzala například vynášení odpadků a další domácí povinnosti vyžadující pohyb.

Osobně jsem ráda, že výzva přispívá také k vřelejším vztahům na pracovišti. Sdílíme tipy, inspirujeme se úspěchy kolegů a motivujeme se navzájem k ještě lepším výkonům. Chození a aktivní styl života se u nás staly jedněmi z nejskloňovanějších témat, což skvěle zapadá do naší mise – umožňovat lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle,“ komentuje HR manažerka GSK Pavla Bučilová. Společnost chce své zaměstnance podpořit ve zdravém životním stylu, který jde ruku v ruce s dlouholetým a plnohodnotným životem. Prioritou je, aby zaměstnanci porozuměli svému zdraví, dokázali se o něj starat a dbali na prevenci. Kromě zapojení do Global Walking Challenge proto GSK letos zavedla například unikátní program P4P umožňující celým rodinám zaměstnanců absolvovat pravidelné preventivní prohlídky a bezplatné očkování.

Do první výzvy Global Walking Challenge se v GSK zapojilo 126 zaměstnanců, což je více než polovina. Nejlepší z nich se mohou těšit na odměnu v podobě MultiSport karty na rok zdarma. Zkrátka ale nepřijde žádný z účastníků, protože jim firma po skončení výzvy ponechá krokoměry. „Chceme, aby naši zaměstnanci u svých nových návyků zůstali a dál zlepšovali kvalitu svého života. Máme radost, když vidíme, že se i nadále dobrovolně vyhýbají výtahům, naučili se telefonovat nebo pročítat vytištěné podklady za chůze a brainstormingy spojují s krátkými procházkami. Profitují z toho nejen oni sami, ale i zaměstnavatel, protože tyto aktivity zvyšují kreativitu,“ uzavírá Pavla Bučilová.