Praha koupí ultranízkoteplotní mrazničku pro uskladnění vakcín

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 3. 2021

Praha 24. března (ČTK) – Pražský magistrát koupí ultranízkoteplotní mrazničku pro uskladnění vakcín proti nemoci covid-19. Zařízení, které je možné nastavit v řádu mnoha desítek stupňů Celsia pod nulou, bude využito ve očkovacím centru v Kongresovém centru Praha (KCP) a dostane jej do užívání Prahou zřizovaná Městská poliklinika Praha. Nákup vyjde na 448.000 korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.

Očkovací centrum nyní funguje ve zkušebním režimu. Do budoucna se počítá s kapacitou od 200 do 1000 očkovaných lidí denně. Očkování bylo v uplynulých měsících zahájeno i v největších pražských nemocnicích.

K uskladnění vakcín je nutné udržovat je v chladu, některé vyžadují teplotu několik desítek stupňů pod bodem mrazu. “Aby bylo možné toto centrum zásobit dostatečným množstvím vakcín a dodržet předepsaná pravidla skladování, je nezbytné ho dovybavit ultranízkoteplotní mrazničkou, která umožní skladování všech typů vakcín… Vzhledem k předpokládanému několikaměsíčnímu provozu očkovacího centra je nezbytné vytvořit dostatečnou skladovací kapacitu,” píše se v dokumentu.

Zařízení bude formou výpůjčky poskytnuto Městské poliklinice Praha. Poté, až bude provoz centra v KCP ukončen, přejde lednička do užívání poliklinice. Peníze na její nákup vezme město z rozpočtové kapitoly běžných výdajů na bezpečnost.

Vedení města letos v lednu schválilo pro polikliniku nákup dvou mrazících boxů pro uskladnění a transport vakcín. Velký box má celkový objem 541 litrů pro uskladnění asi 6000 vakcín, druhý box je o objemu 124 litrů a lze v něm uchovat asi 1000 vakcín.