Praha vypíše tendr na testování žáků na covid PCR testy

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 5. 2021

Nedostatek antigenních testů podle Šimrala může být způsoben tím, že se Státnímu fondu hmotných rezerv nepodařilo testy získat v soutěži. “Od 10. května hrozí na mnoha pražských školách, které zřizuje hlavní město Praha, že budou testy chybět. Z toho důvodu nyní aktivně řešíme hlavně otázku víceletých gymnázií a taneční konzervatoře, tzn. školy, které v době objednávky prvních antigenních testů nevěděly, kdy budou otevřené,” řekl Šimral.

Zástupci magistrátu budou jednat s potenciálními dodavateli a laboratořemi. Využít chce úřad tzv. plivací PCR testy. “Na klíč by bylo dodáno řešení, které by zahrnovalo softwarovou registraci, identifikaci testů a následně distribuci testů do škol, dodání samotného materiálu do laboratoří a vyhodnocení,” řekl Šimral.

“Pokryli bychom od 10. května do konce měsíce potřeby víceletých gymnázií plus taneční konzervatoře,” řekl radní. V pondělí 10. května by se testovalo zbylými antigenními i PCR testy a následující čtvrtek odpadlo testování antigenními testy. Celkem 9000 testů bude nakoupeno pro 29 škol.

Rotační výuka

Problémem je podle radního rotační výuka, kdy děti chodí do škol každý pouze druhý týden. Jakmile je dítě testováno, má výsledek na sedm dní, avšak v následujícím týdnu zůstane doma. “Vede nás to k tomu, že budeme apelovat na vládu, aby rotační výuku alespoň na základních školách zrušila,” dodal Šimral.

Do škol se od 12. dubna rotačním způsobem vrátili žáci prvního stupně ZŠ. Ve většině škol kromě těch nejmenších jsou rozděleni na poloviny, které se střídavě učí týden prezenčně a týden distančně. Podmínkou je testování dvakrát týdně. Nastoupili i předškoláci do MŠ. Ode dneška se do škol vrátili žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě.