Praktici na řadě míst dnes neordinují, chtějí víc peněz od VZP

Autor: Redakce | Zpravodaj | 27. 3. 2007

Praha 28. března (ČTK) – Praktičtí lékaři na řadě míst republiky dnes neordinují. Ve Zlínském kraji, odkud vzešla letos už podruhé výzva k protestům, zůstala zavřená většina ordinací praktických lékařů pro děti i dospělé. Nesouhlasí s výší plateb od zdravotních pojišťoven za péči a chtějí, aby stoupl význam primární péče, a to i v přídělu peněz z pojištění. Poprvé lékaři zavřeli ordinace 14. února.

K protestu se připojili lékaři z kraje Vysočina, Jihomoravského, Olomouckého či Karlovarského kraje a další jednotlivci z celé republiky. V hlavním městě vyvěsilo letáky 80 procent pediatrů, část přerušila v 11:00 na hodinu práci. Praktici pro dospělé v Praze 12 vyjádřili sice podporu kolegům, až na dva ale všichni dnes ordinují.

Ve Zlínském kraji podpořilo protest až 90 procent praktiků. Krajský předseda sdružení praktiků Lubomír Nečas ČTK řekl, že na Uherskohradišťsku je uzavřeno téměř 100 procent ordinací. Pacienti budou ošetřeni například v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně.

V Královéhradeckém kraji zavřely ordinace dvě třetiny pediatrů. Péče o dětské pacienty je zajištěna v režimu pohotovosti, řekl ČTK předseda východočeského Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Štefan Hrunka. Protestující lékaři se sešli v jednom z hradeckých hotelů, kde jednají o situaci ve zdravotnictví.

V Pardubickém kraji neordinujevětšina pediatrů. Podle místopředsedkyně východočeského regionu Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Jiřiny Dvořákové část lékařů využila volného dne k odborným přednáškám a setkání v královéhradeckém hotelu. Záznamník na telefonním čísle Dvořákové oznamoval volajícím, že ordinaci uzavřela, protože se připojila k protestní akci, a odkazoval na dětskou pohotovost v pardubické nemocnici. V samotných Pardubicích dnes z 19 dětských lékařů ošetřovali nemocné tři.

V Karlovarském kraji se k protestu přidala zhruba polovina lékařů. Další přijímali jen akutní případy. Na ordinacích mají plakáty s vysvětlením důvodu protestů. Pacienti, jichž se ČTK dotazovala, většinou překvapeni nebyli. O protestu lékařů věděli předem.

Na Olomoucku zůstalo podle okresní zástupkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Zdeňky Sobotkové uzavřeno přes 100 ordinací pediatrů i praktiků pro dospělé. Akutní péče byla zajištěna. “Známkou, že je to v našem oboru špatné, je skutečnost, že nemáme žádné zástupce. Já mám 44 roků a jsem naprosto nejmladší pediatr na Olomoucku. To je strašná ostuda. Nikoho nemáme šanci nalákat, protože tolik práce za tak málo peněz všichni odmítají dělat,” řekla.

Na Prostějovsku a Jesenicku jsou dnes ordinace pediatrů otevřené, lékaři vyvěsili letáky. “Já ordinuji, protože daleko široko kolem žádný pediatr není a akutní péči musím zajistit,” řekla ČTK Milada Saxová z Dubicka na Šumpersku.

Ve Vrbně pod Pradědem a v Bruntálu na severu Moravy jsou zavřené všechny ordinace pro děti a dorost. V Novém Jičíně, Krnově a Rýmařově zavřou lékaři ordinace nejvýše na dvě hodiny. Většina vyvěsila letáky s informacemi o problémech lékařů ve vztahu k pojišťovně.

“Naše protesty nejsou namířeny proti VZP, jde o celkovou finanční nestabilitu a personální nejistotu praktiků,” řekla ČTK regionální zástupkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Helena Kuběnová. Podle ní lékaři stále nevědí, jak pojišťovny jejich práci letos zaplatí. “Vzniká schizofrenní situace, kdy nám pojišťovna přidá pět korun a pochvalu k tomu za prevenci, ale současně nám vezme 50 korun za to, že jsme tuto prevenci u pacienta udělali. Takové regulace vnímám jako pokuty za provedenou práci,” vysvětlila.

Na jižní Moravě nebylo v provozu víc ordinací než při únorovém protestu. Například v poliklinice na Lesné v Brně zavřeli všichni praktici vyjma lékařky, která své kolegy zastupuje.

Pacienti mají na protest lékařů rozporuplné názory. Například Brňanka Marie Kubešová, která dnes šla s dcerou k lékařce na kontrolu a narazila na zavřené dveře, si myslí, že zdravotníci mají pravdu. “Souhlasím s nimi. Přijdeme zítra,” řekla ČTK. Naopak jiní se domnívají, že lékaři by měli především vyjednávat s pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví. “Lékaři mají třeba v něčem pravdu, ale co pacient, když potřebuje pomoc,” podotkla Květuše Velebová před poliklinikou v Brně na Lesné.

Na Vysočině se přidala k protestům drtivá většina pediatrů. Dětské lékařky slouží do 16:00 v Telči a v Domě zdraví v Jihlavě. “Praktiční lékaři pro dospělé se k protestům nepřidali, snad na nějaké výjimky,” sdělil ČTK předseda sdružení Jiří Havránek.

V Ústeckém kraji lékaři většinou jen vylepili v ordinacích letáky. Ve zdravotním středisku na ústeckém sídlišti Krásné Březno, kde jsou ordinace praktiků i pediatrů, byly na dveřích čekáren letáky nadepsané Našim pacientům. Vyjadřuje se v nich podpora zlínským kolegům. Podle lékařů z Krásného Března je například “při současném způsobu financování zdravotní péče ohrožen systém preventivních prohlídek, a je tak v podstatě prakticky likvidován”.

red kš