Před 55 lety provedl americký lékař první transplantaci plic

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 6. 2018

Jackson/Praha 10. června (ČTK) – První transplantaci plic provedl před 55 lety, 11. června 1963, americký chirurg James Hardy z Mississippské univerzity. Pacient John Richard Russell, který trpěl rakovinou plic, žil po zákroku 18 dní, potom ale zemřel. Transplantace byla provedena v nemocnici Mississippské univezity.

Russell byl přijat do nemocnice s těžkým zápalem plic, na který nezabírala antibiotika, měl také rakovinu plic a nemocné ledviny, měl strach, že se udusí, plíce mu fungovaly z jedné třetiny. Po poradě s manželkou a třemi dětmi souhlasil s transplantací. Russell byl navíc vězněm místní věznice, kde si odpykával doživotní trest za vraždu, protože náhodou postřelil a zabil 14letého chlapce. Přesto úřady souhlasily se zákrokem, který by mu mohl zlepšit zdraví. Transplantace levé plíce mu skutečně zlepšila dýchání, ale jeho stav zkomplikovala nemoc ledvin. Na jejich selhání nakonec po 18 dnech zemřel.

Hardy také provedl první transplantaci srdce a první transplantaci zvířecího orgánu do člověka, když v lednu 1964 transplantoval srdce šimpanze do těla umírajícího Boyda Rushe. Srdce tlouklo asi hodinu a potom Rush zemřel, aniž předtím nabyl vědomí.

jb ped