Před 90 lety se narodil významný revmatolog Milan Adam

Autor: Redakce | Zpravodaj | 26. 5. 2018

Praha 27. května (ČTK) – Profesor Milan Adam, který se narodil před 90 lety, 28. května 1928, byl vynikajícím lékařem a vědcem. Věnoval se revmatologii, byl předním odborníkem na biochemii pojivových tkání. Veřejnosti je tento pardubický rodák znám ale také jako první polistopadový ministr školství, mládeže a tělovýchovy, ve vládní funkci byl Adam od prosince 1989 do června 1990.

Od roku 1954 až do svého odchodu do důchodu působil v Revmatologickém ústavu (původně Výzkumném ústavu chorob revmatických) v Praze a zasloužil se o jeho rozvoj. Založil Společnost pro výzkum a využití pojivových tkání, které mnoho let předsedal.

Kromě práce revmatologa se věnoval výzkumu pojiva, zejména kolagenu. Publikoval o tom více než 280 prací, je spoluautorem řady monografií. Jako první na světě popsal například vazbu solí zlata na kolagen při artritidě a vliv kolagenních peptidů na příznaky osteoartrózy. Objevil také podstatu značky Geladrink – speciálních doplňků stravy určených k výživě kostí a kloubního systému.

Adam, který zemřel 22. září 2008, byl členem řady odborných společností, například Společnosti klinické biochemie, České lékařské společnosti a také Akademie věd v New Yorku. V roce 1979 získal Státní cenu, v roce 1984 medaili Jana Evangelisty Purkyně a v roce 2003 cenu UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě. Byl také předsedou Československé strany socialistické.

mav ped