Předloha o sdílení dat o lécích je ve Sněmovně před schvalováním

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 5. 2019

Praha 9. května (ČTK) – Poslanci chtějí v předloze o sdílení údajů o předepsaných lécích umožnit zásilkový prodej léků na předpis, regulovat reklamu na doplňky stravy nebo zvýšit navrhované úhrady ze zdravotního pojištění za léčivé konopí. Vládní novela je ve Sněmovně po dnešním druhém čtení v závěrečném schvalování. Mohlo by se uskutečnit na příští schůzi, která začne koncem května.

Ošetřující lékaři a lékárníci měli v návaznosti na elektronické recepty podle novely přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Sdílení údajů mezi poskytovateli zdravotní péče by mělo podle vlády zajistit bezpečnější a kvalitnější předepisování léků.

Pacientům by dala předloha právo vstup lékařům do databáze o svých lécích zakázat. I o tom se dnes znovu vedla debata. Občanští demokraté a Piráti požadují opačný postup, tedy aby si lékaři nebo lékárníci museli vyžádat aktivní souhlas pacienta. Lidovec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) navrhuje tento postup aspoň u onemocnění spojených s “vysokým stupněm společenské stigmatizace”, jako je AIDS nebo některé psychiatrické nemoci.

Zásilkový prodej léků na předpis chce umožnit Patrik Nacher (ANO). “Jedinou motivací je pomoc zejména lidem se zdravotním postižením,” uvedl. V současnosti si lidé mohou nechat poslat zásilkovou službou jen volně prodejné léky. Nacher s Věrou Adámkovou (ANO) také navrhují, aby reklama na doplňky stravy povinně obsahovala výzvu, aby spotřebitelé jejích užití konzultovali s lékařem nebo lékárníkem.

Zdravotnický výbor už dříve vložit do novely hrazení konopí jako léku. Pojišťovny by dávaly nejvýše na 30 gramů pro jednoho pacienta měsíčně 90 procent ceny léčebného konopí. Pirát Tomáš Vymazal navrhl, aby úhrada byla stoprocentní a měsíční hranice vzrostla na 180 gramů.

Lékový záznam by mohl zamezit duplicitnímu předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

mbc mal