Při péči o nemocné a seniory je hlavní pitný režim

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 8. 2018

Brno 2. srpna (ČTK) – Péče o vážně nemocné nebo o seniory v současném horkém počasí většinou obnáší hlavně dohled nad pitným režimem, ve většině domovů na jihu Moravy klimatizace chybí. ČTK to zjistila v anketě mezi menšími nemocnicemi a domovy pro seniory v Jihomoravském kraji.

“Klimatizaci u nás nemáme, naštěstí sídlíme na zámku a díky silným zdem je u nás vcelku přijatelně. Výjimkou jsou některé pokoje v poschodí orientované na jihovýchod,” uvedl ředitel Domova pro seniory v Sokolnicích Petr Nováček. Domov by podle něj instalaci klimatizace velmi uvítal. V rozlehlých a navíc památkově chráněných prostorách to ale představuje investici přibližně 10 milionů korun.

Podobně jsou na tom i dva domovy se zvláštním režimem, kde pečují o seniory se sníženou soběstačností například z důvodu Alzheimerovy demence nebo jiné duševní choroby. “V Jevišovce sídlíme ve staré budově bývalé školy se silnými zdmi, takže je tam teď příjemněji než venku, ve Vranovicích je to horší,” zhodnotil situaci Filip Zeman, zástupce ředitele společnosti Seniorprojekt, která oba domovy provozuje.

Ve všech domovech věnují v současnosti větší pozornost pitnému režimu klientů, běžnou nabídku rozšiřují o ovocné šťávy a minerálky a snaží se větrat hlavně v noci a ráno.

Hospic svaté Alžběty v Brně má podobně jako jiné ústavy výhodu v tom, že sídlí v historické budově, kde klimatizace ani v současném počasí není potřeba. V podkroví ale už jsou pokoje klimatizované. Kromě dodržování pitnému režimu využívají v hospici častěji také zahradu. “Brzy ráno nebo večer vyvážíme pacienty, kteří o to projeví zájem, s celými lůžky do zahrady, kde je jezírko a vzrostlé stromy,” řekl ředitel Karel Kosina.

Klimatizaci ve většině svých prostor nemá nemocnice v Hustopečích, jejíž součástí je i devadesátka lůžek pro dlouhodobě nemocné. “Klimatizaci v těchto prostorách nemáme, proto se snažíme alespoň přikrývat pacienty jen prostěradlem místo deky a pravidelně větrat. Někteří pacienti ale průvan těžko snáší, proto je potřeba je vždy dobře zabalit když sestry větrají,” uvedl ředitel hustopečské nemocnice Karel Doležal.

Také v boskovické nemocnici jsou klimatizované pouze operační sál, jednotka intenzivní péče a anesteziologicko resuscitační oddělení. “Samozřejmě bychom ji rádi rozšířili i do ostatních částí nemocnice, ale to je bohužel otázka statisíců korun, ne-li milionu,” konstatoval jednatel nemocnice Miloš Janeček.

Masarykův onkologický ústav má klimatizací vybavenou většinu prostor, podobně jako brněnská Fakultní nemocnice. V Fakultní nemocnici u svaté Anny jsou klimatizované jen operační sály a jednotky intenzivní péče.

ska hj