Přijď na vyšetření – Světový den zraku se Světlem pro svět

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 10. 2016

Ve čtvrtek 13. října se v Galerii Butovice v Praze uskuteční preventivní a zároveň informační akce ke Světovému dni zraku s názvem „28 milionů nevidomých by mohlo znovu vidět!“. Událost, která proběhne pod záštitou neziskové organizace Světla pro svět, vybízí širokou veřejnost, aby se zajímala o oční péči nejen v ČR, ale především v rozvojových zemích. Akce se bude konat od 10 do 19 hodin v Galerii Butovice.  

Se zrakovým postižením žije na světě přes 285 milionů lidí, 90 % z nich v rozvojových zemích. Na vině jsou často nevhodné hygienické podmínky, nekvalitní strava postrádající důležité vitamíny, chybějící nebo špatně dostupná zdravotnická péče a nedostatek informací. Kvalita zraku (případně jeho ztráta) negativně ovlivňuje kvalitu života člověka, jeho možnost vzdělávat se, pracovat, starat se o rodinu, žít samostatně. Až 80 % případů zrakového postižení je možné předcházet nebo je léčit: Včasným podáním antibiotik lze předejít trachomu, infekčnímu onemocnění, které v pokročilém stadiu vede k nevratné ztrátě zraku a navíc je velmi bolestivé. Operací šedého zákalu lze vrátit nevidomým zrak i po několika letech slepoty a zbavit je závislosti na okolí.

 

MUDr. Jiří Blažek provádí operaci šedého zákalu

 

Světový den zraku se připomíná od roku 2000. Jeho cílem je zvyšovat povědomí obyvatelstva o slepotě a poruchách vidění. Nejvíce osob se zrakovým postižením stále žije v nejméně rozvinutých zemích s nedostatečnou zdravotní péčí. Světový den zraku má právě na tuto skutečnost poukazovat a připomínat ji,“ vysvětluje výkonný ředitel Světla pro svět Richard Schinko.

Na světě je celkem 39 milionů nevidomých a 90 % z nich žije v nejméně rozvinutých zemích světa. Akcí „28 milionů nevidomých by mohlo znovu vidět!“ se organizace Světlo pro svět snaží upozornit na tuto skutečnost. Základním posláním Světla pro svět je pomoc nevidomým a osobám se zrakovým postižením v rozvojových zemích, zejména Etiopii, Rwandě a Burkině Faso. Projekty se zaměřují na léčbu slepoty prostřednictvím operací šedého zákalu, prevence trachomu a léčení jeho následků, dále také na rehabilitace dětí s postižením a jejich začleňování do společnosti.

Šedý zákal lze odstranit relativně jednoduchou operací během 15 minut. Při zákroku je vyjmuta zakalená čočka a nahradí se čočkou umělou. Zrak se bezprostředně po operaci zpravidla zcela navrátí. Šedý zákal je příčinou až poloviny případů slepoty na světě,“ vysvětluje MUDr. Jiří Blažek, atestovaný oční lékař specializující se na refrakční chirurgii v Pardubické nemocnici.

 

Žena před operací šedého zákalu

 

V evropských podmínkách ke slepotě v důsledku šedého zákalu nedochází. Naopak v rozvojových zemích se šedý zákal prakticky rovná slepotě. Přestože většina případů šedého zákalu se vztahuje k procesu stárnutí, mohou se s ním narodit i děti, případně se šedý zákal vytvoří v důsledku očního zranění, zánětu či dalších očních nemocí. Jedna operace šedého zákalu v Africe stojí pouhých 800 Kč.

Trachom je infekční onemocnění, při kterém se víčko vtočí dovnitř oka a řasy tak škrábou rohovku. Pokud je nemoc včas diagnostikována, lze ji snadno vyléčit antibiotiky.

V pokročilém stadiu, kdy je rohovka příliš poškozená, lze operací očního víčka odstranit bolest v oku, nicméně zrak již zachránit nelze. Trachomem je celosvětově ohroženo asi 200 milionů lidí, z nichž 37 % žije v Etiopii,“ pokračuje MUDr. Jiří Blažek.

 

Trachom – vtočení víčka dovnitř oka

 

Proto neváhejte a přijďte si nechat změřit zrak od společnosti Horus Optik a vyzkoušet si slepo-dráhu, kde si na krátké trase bude moci každý vyzkoušet, jaké je to být nevidomý. Světlo pro svět se na Vás bude těšit od 10 do 19 hodin v Galerii Butovice.

 

O organizaci Světlo pro svět, Kartouzská 4/200, 150 99 Praha 5; www.svetloprosvet.cz

Aneta Čubíková, komunikace a PR Světla pro svět, cubikova@svetloprosvet.cz, tel: 739 827 616