Přístroj, který do ČR darovalo Japonsko, umožní lépe reagovat na šíření bakterií

Autor: Redakce | Zpravodaj | 25. 1. 2024

Přesné popsání patogenů pomocí sekvenace jejich DNA je zásadní pro včasné odhalení ohnisek infekcí a následná cílená opatření k potlačení jejich šíření. “My díky tomuto přístroji zjišťujeme, jaké jsou hrozby pro veřejné zdraví,” vysvětlila ředitelka Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ Jana Kozáková.

Může jít například o streptokoky a pneumokoky, meningokoky, hemofily, bakterie způsobující černý kašel či záškrt nebo varianty patogenů, které jsou odolné vůči antibiotikům. Výsledky vědci mezi sebou sdílí v celosvětových databázích. “Ty databáze obsahují stovky tisíc záznamů o případech onemocnění, která byla způsobená daným konkrétním patogenem. Je možné si z nich udělat obrázek o šíření konkrétních patogenů kontinentem i globálně,” vysvětlil Alexandr Nemec z laboratoře bakteriální genetiky, kde je nový přístroj za deset milionů korun umístěn.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) podle těchto výsledků a na základě doporučení odborníků úřady v oblasti veřejného zdraví rozhodují, například o covidu-19. “Pokud se objeví jakákoliv hrozba, tak oni nejen říkají, že se blíží, ale jaký je to subtyp a jestli současná léčba na ten subtyp je účinná,” uvedl ministr. “Potřebujeme vědět, kde se co objevilo a kterým směrem se to šíří. Jestli směrem k České republice,” dodal.

Podle ředitelky Mackové je sekvenace genů bakterie či viru důležitá i v případě, že u konkrétního pacienta selhává léčba či nezafungovalo očkování. Pomáhá odhalit, že pacient je nakažený odolným kmenem, na který je třeba použít jinou léčbu.

Japonský velvyslanec Hideo Suzuki připomněl, že na posílení zdravotnického sektoru v Evropě darovalo Japonsko více než dva miliony dolarů (asi 45 milionů korun). Celkově jeho země na mimořádnou ekonomickou a humanitární pomoc v souvislosti s válkou na Ukrajině darovala 7,6 miliardy dolarů (asi 173 miliard korun). “Důležitým pilířem těchto snah je solidarita se sousedními zeměmi, které přijímají ukrajinské uprchlíky. Víme, jak moc Česko dělá pro lidi v nouzi, a proto chceme tuto solidaritu podpořit,” vysvětlil.

SZÚ získal v minulosti od WHO také dar na nákup sekvenačního přístroje pro sekvenci viru SARS-CoV-2 a archivačního systému pro virovou sbírku. Z daru Japonska byly pořízené také například chladicí přístroje pro Všeobecnou fakultní nemocnici.