Profesor Pirk: dlouholetý šéf Kardiocentra i vášnivý sportovec

Autor: Redakce | Zpravodaj | 16. 4. 2018

Praha 17. dubna (ČTK) – Kardiochirurg Jan Pirk patří k nejznámějším českým lékařům i ke špičce operatérů srdce na světě. Jako dlouholetý přednosta Kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) má za sebou se svým týmem přes 7000 operací, z toho několik stovek úspěšných transplantací srdce. Lékař, který tvrdí, že každý pacient je pro něj VIP, oslaví 20. dubna sedmdesátiny.

Kardiochirurgii se Pirk věnuje od roku 1974, první srdce transplantoval v roce 1991. V polovině 90. let se stal vedoucím týmu lékařů Kardiocentra, kteří v dubnu 2003 poprvé v postkomunistické Evropě použili pro záchranu pacienta mechanické srdce, jakýsi “most” pro ty, kteří by se jinak orgánu nedočkali. Pacient měl tehdy srdce umístěné na břiše a bylo propojené s jeho srdečním svalem.

Pirk jako první v Česku provedl v roce 2007 kombinovanou transplantaci srdce a plic. Lékaři IKEM pod jeho vedením také v roce 2012 jako první na světě voperovali pacientovi místo srdce dvě speciální čerpadla na baterie, pacient přežil 200 dní (Pirk za tuto operaci získal cenu Lékař roku). Loni v listopadu pak odborníci z IKEM transplantovali pacientovi umělé srdce místo jeho orgánu, který úplně odstranili, Česko se stalo třetí zemí, která takový zákrok provedla.

Pirk se narodil 20. dubna 1948 v Praze. Původně chtěl prý být námořním důstojníkem, pro medicínu se rozhodl až před maturitou. Po studiích na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze začal svoji kariéru na chirurgii v Nymburce (1972 až 1974). Poté nastoupil do IKEM na Kliniku kardiovaskulární chirurgie, jejímž přednostou byl v letech 1991 až 2017. Od roku 1995 řídí celé Kardiocentrum IKEM. V minulosti pobýval na stážích v USA (80. léta) a v Dánsku (90. léta).

Lékař, který je od roku 2000 profesorem, je podle internetových stránek IKEM členem řady vědeckých organizací v ČR a v zahraničí, například České společnosti pro kardiovaskulární chirurgii, Evropské asociace pro srdeční a hrudní chirurgii nebo Newyorské akademie věd. Pirk je také předsedou Výboru Ceny Arnošta Lustiga, který oceňuje osobnosti za rozvoj morálních hodnot ve společnosti.

V roce 2012 se Pirkova tvář stala součástí prezidentské volební kampaně, kdy se stal předsedou výboru kandidáta Jana Fischera. Když ten ale po prohraném prvním kole nepřímo podpořil budoucího vítěze Miloše Zemana, s Pirkem se názorově rozešli a lékař se postavil za protikandidáta Karla Schwarzenberga. Své angažmá v politice kardiochirurg zhodnotil jako “velkou životní zkušenost”.

Medicína se v rodině Pirkových dědila po generace, lékař je již čtvrtou generací. S manželkou Blankou má dva syny, kteří se ale nepotatili – jeden je právník a druhý manažer. Pirk, který je znám tím, že svůj bílý lékařský plášť doplňuje pro něj typickým elegantním motýlkem, tak své naděje vkládá do několika vnoučat.

Jeho celoživotní vášní je sport. Propagátor běhání má za sebou několik maratonů (v roce 2014 například uběhl pražský maraton zhruba za tři a půl hodiny), jezdí na kole, na běžkách a plave. Pirk je rovněž fanouškem historických vozidel – sbírá velorexy.

Markéta Veselá rmi