Průzkum: Polovina mladých ve věku 15 až 24 let užívá výrobky s nikotinem

Autor: redakce | Aktualita | 28. 5. 2024

Podle průzkumu se velká část jejich uživatelů domnívá, že jsou alternativní nikotinové výrobky méně škodlivé než klasické cigarety. “Pokud je někdo velmi těžký kuřák, tak je určitě lepší, když přejde na méně nebezpečné alternativy,” řekl Válek. Dodal, že je ale nelze považovat za bezpečné.

Kouření klasických tabákových výrobků, které hoří, lékaři dlouhodobě spojují se zvýšeným rizikem rakoviny plic. U vlivu nikotinu bez zplodin hoření jsou podle Válka výzkumy teprve krátkodobé, ukazuje se ale vliv na srdeční nemoci nebo rakovinu zažívacího traktu. “Nevíme, jestli to, že sníží riziko rakoviny, není vykoupeno tím, že se zvyšují kardiovaskulární rizika,” dodal.

Podle průzkumu loni bylo asi 25 procent kuřáků tradičních tabákových výrobků, užívala je současně i polovina kuřáků elektronických cigaret. U nich se podle průzkumu užívání zvýšilo ze zhruba jednoho procenta před deseti lety na 11 procent. Mezi jejich uživateli loni bylo asi 30 procent těch, kteří klasické cigarety nikdy nekouřili včetně velkého podílu mladých, kteří s nimi začnou. Nikotinové sáčky užívá asi 11 procent mladých respondentů ve věku 15 až 24 let, více než tři procenta lidí v této věkové skupině vyzkoušela výrobky s psychoaktivní látkou kratom.

Téměř 20 procent úmrtí v České republice souvisí podle ředitelky SZÚ Barbory Mackové s kouřením a šest procent s pitím alkoholu. Jednou týdně či častěji pije podle průzkumu SZÚ pivo téměř polovina mužů, čtvrtina žen stejně často víno. Spotřeba alkoholu je 6,9 litru na osobu za rok, při odečtení abstinentů je to osm litrů. Častější je užívání alkoholu mezi kuřáky.

Podle Válka je vhodné bonifikovat lidi, kteří se o své zdraví starají více, debatu ale chce vést i o malusech pro ty, kteří svému zdraví záměrně škodí. Za postih pro uživatele alkoholu nebo nikotinových výrobků považuje hlavně jejich zdanění. Zrušení nulové spotřební daně na tiché víno je jedním z návrhů odborníků na daňové změny. Část koalice je podporuje, předseda KDU-ČSL Marián Jurečka před týdnem uvedl, že pro zdanění tichého vína nevidí ve Sněmovně většinu.

To, že by lékaři své pacienty nějak testovali, například pro zjištění jejich fyzické kondice nebo kouření, a podle toho se jim vypočítávalo pojistné, považuje za iluzorní.