První Čech získal biokompatibilní srdce loni v listopadu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 11. 2018

Praha 19. listopadu (ČTK) – Před rokem, 20. listopadu 2017, lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) voperovali pacientovi umělé srdce. Jeho málo funkční úplně odstranili. Poprvé tuto srdeční náhradu použili v roce 2013 ve Francii, Česko se díky vědcům z IKEMU stalo třetí zemí světa, kde se to podařilo. Tehdy osmapadesátiletý pacient, který trpěl oboustranným srdečním selháním, byl po operaci v dobrém stavu.

Náhrada srdce, takzvané biokompatibilní srdce, byla vyvinuta ve Francii. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné.

Operace byla součástí klinické studie, kdy se srdeční náhrada testuje. Umělé srdce tohoto typu dostalo na celém světě deset pacientů, ve druhé fázi klinické studie se počítá s dalšími deseti. Hlavním řešitelem pro druhou část studie se stal přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka. Letos v červenci informoval IKEM, že se stal celosvětovým školicím centrem, kde se budou lékaři učit voperovat pacientovi umělé srdce.

sat ped