Rada vlády projedná úpravu intervalu mezi dávkami očkování

Autor: Redakce | Zpravodaj | 22. 3. 2021

Praha 22. března (ČTK) – Rada vlády pro zdravotní rizika bude v úterý jednat o možném prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou očkování proti covidu-19. ČTK to bez bližších podrobností řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Prodloužit interval doporučila už dříve Česká vakcinologická společnost, návrh podporuje i vedoucí odborné skupiny při ministerstvu a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. I jedna dávka očkování podle odborníků prokazatelně snižuje riziko závažného průběhu, hospitalizace a úmrtí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se zatím k prodloužení intervalu stavěl rezervovaně. Minulý týden uvedl, že by se kvůli tomu muselo přeregistrovat 180.000 lidí a v dubnu by zdravotníci podávali v podstatě jen druhé dávky a neměli dost očkovacích látek pro nové zájemce.

Smejkal o víkendu řekl, že by se úprava mohla týkat jen těch zájemců, kteří se budou k očkování teprve hlásit. Důvodem pro prodloužení intervalu je podle Smejkala zátěž nemocnic. Těm, komu se prodlouží doba před podáním druhé dávky, to nijak neublíží, naopak to zachrání lidské životy, protože se k vakcíně dostanou další lidé, míní. “Zdůrazňujeme, že by to bylo krátkodobě. V dubnu už to nemá cenu, zátěž nemocnic nebude tak velká,” uvedl Smejkal.

Česká vakcinologická společnost navrhla interval upravit, u očkovacích látek Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Moderna může podle ní být až šest týdnů. V současné době je u Comirnaty druhý termín přidělovaný zhruba po 21 dnech a u Moderny po 28 dnech. U AstraZeneky by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů.

V Česku se proti koronaviru očkuje od loňského 27. prosince. Zdravotníci dosud podali 1,3 milionu dávek vakcíny, obě potřebné dávky dosud dostalo přibližně 359.000 lidí. Jednu dávku má asi 982.000 lidí.