Rath se před odchodem pochválil; Julínka vyzval, aby nekazil

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 9. 2006

Praha 4. září (ČTK) – Dosluhující ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) krátce před odchodem z funkce znovu tvrdě kritizoval senátora ODS Tomáše Julínka, který ho již dnes odpoledne v čele ministerstva nahradí. Obvinil ho z nadržování farmaceutickým firmám na úkor celého zdravotnictví, senátor je podle něj “podezřelý z přijímání úplatků právě od farmaceutických společností”. Rath pochválil vlastní působení v úřadu i práci spolupracovníků a vyzval Julínka, aby “vědomě nic nekazil”.

Výhrady a doporučení senátorovi adresoval v otevřeném dopise, s jehož obsahem seznámil novináře.

Julínka již dříve obvinil z toho, že jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví financují zahraniční výrobci léků. Na senátora pak podal i trestní oznámení, kterým se nyní policie zabývá. Julínek se podle Ratha dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele, ze své pozice prý mohl ovlivňovat řadu otázek významných pro sponzory. Julínek Rathova nařčení opakovaně odmítl a zdůraznil, že financování jeho sdružení je legální.

Počátkem srpna senátor zveřejnil jména sponzorů a Rath ho poté vyzval, ať se občanům omluví a odstoupí. “Nemám se za co omlouvat, na rozdíl od ministra Ratha se chovám čestně a transparentně,” reagoval tehdy Julínek s odkazem na údajné spojení Rathova klubu Da Vinci se sponzory, mezi nimiž byly i farmaceutické firmy jako Boehringer Ingelheim. Klub pořádá školení pro lékaře.

Rath se s Julínkem i dalšími občanskými demokraty dostal v uplynulých měsících mnohokrát do ostrého sporu, a to v řadě otázek. Přeli se nejen o pravdivost Rathových slov o napojení některých politiků ODS na peníze VZP, ale například i kvůli zákonu o neziskových nemocnících. Spory vyvolala také většina vyhlášek, které ministr vydal.

Prezident dnes jmenuje Julínka ministrem zdravotnictví. Senátor již dříve Rathovo působení nazval nezodpovědným experimentováním. Dosluhující ministr mu dnes naopak připomněl, že nová vláda zatím bude úřadovat bez důvěry sněmovny, měla by se proto podle něj zdržet jiných než provozních kroků. Míní, že Julínek by neměl vydávat vyhlášky ani dělat personální změny na ministerstvu či ve vedení nemocnic. Rath také uvedl, že zdravotnictví je nyní tak ekonomicky stabilní, jako nebylo nikdy od roku 1992. Julínkovi nabídl osobní schůzku, “kdyby mu něco nebylo jasné”.

Jan Hrdlička Naďa Myslivcová rot