RVVI představila laureáta České hlavy i oceněné za boj s epidemií

Autor: Redakce | Zpravodaj | 27. 11. 2020

Praha 27. listopadu (ČTK) – Rada pro výzkum, vývoj a inovace dnes po svém zasedání v Praze představila trojici odborníků, které se letos rozhodla ocenit. Prvním byl molekulární imunolog Václav Hořejší, kterému v listopadu vláda, na návrh RVVI, za celoživotní přínos vědě udělila národní cenu Česká hlava. Další dva odborníci, Evžen Bouřa z Akademie věd (AV)ČR a Vít Dočkal z ČVUT zastoupili týmy, které mají čestnou cenu za přínos v boji s pandemií covid-19. Bouřův tým významně přispěl k poznání chování SARS-CoV-2, Dočkal s kolegy v březnu rychle vyvinul polomasky vyráběné pomocí 3D tisku.

O návrhu ceny pro Hořejšího RVVI informovala koncem září. Vědce oceněné za boj s pandemií pak místopředseda rady Petr Dvořák oznámil po říjnovém zasedání.

Hořejší s kolegy objevil řadu významných proteinů a jejich komplexů, což velmi přispělo k lepšímu pochopení chování imunitního systému. Právě zásluhu mnoha svých spolupracovníků dnes vědec také zdůraznil. Připomněl také, že nástroj základního výzkumu, který s nimi vyvinul pro výzkum povrchových molekul bílých krvinek, tzv. monoklonální protilátky, se i ekonomicky vyplatily. V 90. letech pro jejich prodej vznikla spin off firma. Někdejší dlouholetý šéf Ústavu molekulární genetiky AV také poznamenal, že věda je mnohdy frustrující, neboť řada věcí v ní nefunguje podle předpokladu, ale když se zadaří, byť drobnost, tak je to pro vědce velká radost. Ocenění Českou hlavou označil za úžasné, podotkl však, že mu trochu vadí, že je za celoživotní přínos, neboť snad ještě neskončil.

Za boj s pandemií se podle místopředsedy RVVI Petra Dvořáka rada rozhodla udělit dvě ceny. První za základní výzkum, druhou za přínos v praxi. Tým Evžena Bouři v létě vzbudil pozornost tím, že popsal strukturu proteinů koronaviru, které hrají klíčovou roli pro jeho maskování před imunitním systémem člověka. Studii o výzkumu publikoval časopis Nature Communications, jedno z nejprestižnějších vědeckých periodik.

Vít Dočkal z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky se svým týmem na jaře rychle vyvinul ochranné polomasky vyráběné pomocí 3D tisku. Díky zapojení dalších firem se už krátce po vypuknutí koronakrize vyráběly tisíce těchto respirátorů. Masky byly později upraveny pro hromadnou výrobu, kterou má na starost firma Cardam. Dočkal dnes poznamenal, že se podařilo udělat věci, které jindy při přípravě výroby trvají roky. Mimo jiné ocenil podporu od průmyslových partnerů.

Další z místopředsedů RVVI, filozof a historik Pavel Baran, dnes upozornil na důležitost základního výzkumu. Řekl, že například současný rychlý vývoj vakcíny proti covid-19 by nebyl možný bez předchozí práce a objevů generací vědců. Zdůraznil, že i ti, kteří letos převezmou cenu za základní výzkum, vytvářejí předpoklad, že budoucnu bude v rámci vědy “vůbec co kumulovat”.