Rybí tuk pomáhá předcházet cukrovce i zmírňovat její následky. Nejlepší jsou ryby mořské

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 6. 2016

Brno, 30. června 2016

Přes 800 tisíc lidí v České republice trpí cukrovkou. Jejich počet se už několik let dramaticky zvyšuje a stejný trend očekávají lékaři i nadále. Prevence cukrovky se přitom zdá být jednoduchá. Základem je vyvážená strava a dostatek zdravých tuků. Právě ty dodají lidskému tělu ryby. Nejbohatším zdrojem mastných kyselin jsou mořské ryby v čele s makrelou, tuňákem a sleděm.

Diabetes je v České republice velmi rozšířený. Zatímco před deseti lety registrovali lékaři asi 600 tisíc nemocných, v roce 2014 jich bylo už přes 816 tisíc. Vzhledem k tomu, že počet diabetiků každoročně narůstá o desítky tisíc, stala se cukrovka celonárodní epidemií. Nejvíce rozšířen je přitom diabetes druhého typu, kterým trpí přes 90% evidovaných pacientů. Několik set tisíc lidí pak pravděpodobně o své cukrovce ještě neví.

Ryby dají tělu látky, které jinde nezíská

Mezi hlavní původce současné cukrovkové epidemie patří dle odborníků především nevhodný životní styl a konzumace velkého množství nekvalitních olejů. Ty totiž postupně ucpávají buňky našeho těla a brání transportu glukózy. Přenos glukózy proto neprobíhá tak, jak má, a ta se hromadí v krvi, anebo je vylučována močí. Není tak divu, že lékaři všem diabetikům doporučují výrazné odlehčení jídelníčku a vyloučení nesprávných tuků. Nahradit je může například tuk rybí. Právě ten totiž obsahuje velmi cenné látky omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. „Ryby jsou zdravé především proto, že dodají tělu mastné kyseliny, které si samo neumí vyrobit. Právě tyto tuky mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi, fungují ale i jako účinná prevence,“ vysvětluje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Rybí tuk je navíc dobrým zdrojem vitamínů A a D. Konzumace ryb tak příznivě působí na funkci srdce, krevního oběhu a snižuje cholesterol.

Tučné ryby jsou pro diabetiky ideální

I když se tak většina lidí při dietě tukům vyhýbá, v případě konzumace ryb by tomu mělo být naopak. Diabetikům se totiž doporučují zejména ryby tučné pocházející z chladných vod. „Mořské ryby mají výrazně vyšší podíl mastných kyselin než ryby sladkovodní. Pro diabetiky jsou nejvhodnější makrely, čerství tuňáci, sledi nebo lososi,“ říká Marek Sedlák z Nordsee. Právě tučné ryby totiž paradoxně zamezují výskytu vysokého obsahu tuku v  krvi a následnému kornatění cév, což patří k nebezpečným projevům cukrovky. Rybí tuk také účinně snižuje krevní tlak.

Pozor na úpravu ryb

Pozitivní účinky rybího tuku na zdraví prokázaly i mnohé studie. Vědci z univerzity UA ve Fairbanks například zjistili, že Eskymáci konzumují prospěšné omega-3 kyseliny z ryb až dvacetkrát více než průměrný Američan. To vede dle zjištění k menšímu riziku srdečních onemocnění i méně častému výskytu cukrovky. Pouze 3 % z populace zkoumaných Eskymáků totiž trpělo diabetem druhého typu. Odborníci ale upozorňují na to, že důležité je nejen zařadit rybí maso do jídelníčku, ale též ho správně upravit. Nejvhodnější je připravit rybu na páře, v troubě nebo na kapce kvalitního oleje. Smažení ryb se naopak příliš nedoporučuje.

 

O Nordsee

Nordsee drží již 120 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
e-mail: press@nordsee.cz www.nordsee.cz