S osmi koňmi dělá Dorado na Třebíčsku tisíc terapií ročně

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 4. 2018

Střítež (Třebíčsko) 13. dubna (ČTK) – Přibližně tisíc rehabilitací na koních ročně udělají lidé, kteří se pod vedením lékařky Alexandry Vosátkové čtvrt století věnují na Třebíčsku hipoterapii. Jejich sdružení Dorado s osmi koňmi pomáhá dospělým a především postiženým dětem od věku několika měsíců. U mnohých by jedinou alternativou byla Vojtova metoda, která je sice účinná, ale nepříjemná, zato na koni je to čirá radost, řekla ČTK Vosátková. Před několika dny začal nový jarní kurz terapií.

Účinky jízdy na koni si Vosátková ověřovala od dětství na vlastních zdravotních problémech. Jako vystudovaný rehabilitační lékař pak pomáhala dalším. Nejčastějšími klienty jsou děti s dětskou mozkovou obrnou. Stála také u zavedení paradrezůry v České republice určené postiženým jezdcům.”Měli jsme i pětinásobného mistra republiky Petra Šindeláře, který už bohužel zemřel,” řekla Vosátková.

Dobrovolníci musí absolvovat roční kurz, výuka dobrého terapeutického koně je delší. Základy sice koně zvládnou za šest měsíců, ale až po třech až pěti letech dozrávají do kvalitního terapeuta. Tím nejlepších je ve Stříteži dvacetiletá Klaudie, která jako terapeutický kůň slouží 11 let. Pro hipoterapii se hodí kůň, který nereaguje příliš divoce na leknutí a má přirozený cit pro terapii. “Když na takového koně položíte třeba dítě v křeči, vidíte, jak se vlní a pohybuje úplně jinak než pod zdravým jezdcem,” vysvětlila Vosátková.

Jedna rehabilitace, která může trvat maximálně 20 minut, zaměstná vedle koně i několik lidí. “Představte si patnáctiletého osmdesátikilového chlapce, kterého čtyři lidi vyvlečou na koně, a dalších pět ho na něm drží. I tak to má smysl. To, co mu může dát hiporehabilitace, mu žádná jiná rehabilitace neposkytne,” řekla Vosátková. Koňská chůze cílí na centrální nervový systém. U postižených selhalo základní naprogramování těla k sedění, plazení a chůzi. “Protože se pohyb koně velice blíží lidské chůzi, centrální nervový systém se vlastně učí, jak vypadá normální chůze, současně s tím se snižuje i svalové napětí,” vysvětlila Vosátková. Kůň pomáhá i při pedagogicko-psychologických problémech u dětí s poruchami pozornosti, poruchou pozornosti s hyperaktivitou, Aspergerovým syndromem a autismem. Rytmika jeho chůze zlepšuje dýchání dětí a stimuluje je k řeči.

Hipoterapie pod vedením Vosátkové funguje od roku 1992. Protože sdružení nemá vlastní prostory, mnohokrát změnilo působiště, několik let bylo součástí zookoutku třebíčské nemocnice. Měsíční náklady na ustájení koní jsou asi 40.000 korun, za 12 terapií platí klienti tisíc korun.

vkr ktp