Salt Awareness Week, 4. – 10.3. 2019 – Nemocnice Na Bulovce se připojuje ke kampani proti nadměrnému solení

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 2. 2019

Praha, 1. března 2019 (Nemocnice Na Bulovce)

V pondělí 4. března startuje Týden povědomí o soli, česká verze celosvětové kampaně Salt Awareness Week. Hlavním cílem je upozornit veřejnost na zdravotní rizika spojená s příliš vysokou spotřebou soli. Nemocnice Na Bulovce se k této aktivitě připojuje a poukazuje především na vznik hypertenze (vysokého krevního tlaku) v důsledku nadměrného příjmu sodíku.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici, hypertonici) je optimální dávka dokonce jen 3 gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli. Přitom je zřejmé, že nadměrné množství soli ve stravě dlouhodobě škodí našemu zdraví, a to významně.

Nejzávažnějším důsledkem dlouhodobě zvýšeného příjmu sodíku je vznik hypertenze. Při vysokém krevním tlaku je srdce přetížené a dochází k jeho poškození. Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním příjmem soli do 3 gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem. Naproti tomu u populací s příjmem soli nad 6 gramů je vzestup tlaku přímo závislý na množství soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o 3 gramy denně ke snížení systolického tlaku o 5 až 7 torrů a mozkových příhod o 13 %.

Vysoká spotřeba soli, respektive vysoký krevní tlak, poškozuje zdraví dospělých, ale i dětí. „Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jakoby se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založený již v dětství, v období dospívání. I dospívající již mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat tablety. A to není situace, kterou bychom si přáli,“ upozorňuje MUDr. Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Ukazuje se, že za rostoucí výskyt hypertenze může náš životní styl. Jedno z nevyvratitelných hledisek je nadměrná konzumace sloučeniny s názvem chlorid sodný, tedy kuchyňské soli. Odborné vědecké práce jednoznačně dokazují, že čím více soli organismu dodáváme, tím více se nám zvyšuje krevní tlak. Přemíra soli má na svědomí i další zdravotní komplikace, například zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení a poškozování ledvin. Sůl může stát i za obezitou, osteoporózou, ledvinovými kameny, rakovinou žaludku atd.

Někdo může namítnout, že chlorid sodný je nezbytný pro naši výživu, což je pravda. Jenže množství soli, které konzumujeme, je nesrovnatelně vyšší než to, které opravdu potřebujeme. Proč tomu tak je, to je otázka. Na jazyku máme takové buňky, chuťové pohárky, které rozeznávají základní chutě, a mezi nimi je i slaná chuť. Pravděpodobně to tak příroda zařídila, abychom věděli, že v potravě je něco, co je pro náš život nezbytné. My jsme se ale naučili přidávat sůl do potravin v nadměrném množství, které nás poškozuje,“ dodává MUDr. Ivan Peychl.

10 doporučení, jak omezit sůl

  1. Ze všeho nejdřív se zamyslete a zrekapitulujte si, kdy a jak solíte. Často totiž používáme sůl nevědomky, jen ze zvyku. Příjem soli snižujte postupně, chuťové buňky změnu lépe přijmou.
  2. Odstraňte ze stolu slánky, jídlo na talíři už nepřisolujte a totéž vyžadujte i od ostatních členů rodiny. Dětem vysvětlete rizika spojená s nadměrnou konzumací soli.
  3. Vařte co nejvíc domácích jídel, používejte čerstvé suroviny, omezte polotovary. Jezte doma nebo si vlastní jídlo připravte do krabičky. Vyhýbejte se fast food občerstvení a dováženým obědům.
  4. V kuchyni nahraďte sůl cibulí, česnekem, kořením a bylinkami, nepoužívejte bujóny, ochucovadla ani kořenící směsi. Nesolte ani vodu na vaření například těstovin nebo brambor.
  5. Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (tím zvýšíte příjem draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku). Syrovou zeleninu nikdy nesolte.
  6. Při nákupu potravin čtěte etikety, porovnávejte obsah soli/sodíku a kupujte nejméně slané produkty. Uvědomte si, že až 80 % soli přijímáme z kupovaných potravin.
  7. Nekupujte a nekonzumujte potraviny s tzv. skrytou solí: uzeniny a paštiky, tavené a uzené sýry, instantní omáčky a nudlové polévky asijského typu, kečup, solené oříšky a brambůrky atd.
  8. Věnujte pozornost pitnému režimu. Minerální vody vždy kombinujte s přírodní pramenitou vodou.
  9. U pečiva se vyhýbejte kusům se solí na povrchu (krystaly spolkneme dříve, než se rozpustí a přinesou kýžený požitek, ale zátěž pro tělo je obrovská).
  10. V restauracích požádejte o méně slané jídlo. Změnu postoje k solení zkuste prosazovat také ve školních a závodních jídelnách a obecně ve svém okolí.