Sdružení: Malé lékárny jsou znevýhodňovány před velkými řetězci

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 5. 2019

Praha 18. května (ČTK) – Malé lékárny jsou podle předsedy spolku Vaši lékárníci CZ Aleše Nedopila znevýhodňovány před velkými řetězci. Jsou tlačeny na hranu ziskovosti, čímž zaniká primární zdravotní péče v regionech a na venkově, řekl dnes Nedopil na celonárodním sněmu lékárníků. Podle něj je potřeba vytvořit pevná pravidla pro síť lékáren a zajistit transparentní zacházení s bonusy od výrobců léčiv, které by se měly vrátit zpět do zdravotního pojištění.

“Dlouhodobě upozorňujeme na vážné problémy související s bonusy a množstevními slevami, které jsou vyváděné mimo systém zdravotního pojištění. Sociální nespravedlnost, kdy na venkově mají nemocní hůře dostupné léky, ve finále za vyšší ceny, je do nebe volající. Lékárník je navíc na pokraji ekonomické rentability provozu lékárny,” uvedl Nedopil, jehož spolek zastupuje především menší lékárny mimo sítě. Těch je v Česku 600 až 700. Celkem je v zemi zhruba 2500 lékáren, na jednu připadá asi 4000 obyvatel.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj místo nápravy tohoto stavu vymýšlí další administrativně náročné povinnosti pro lékárníky, jako je například systém ověřování léčiv, který Nedopil označil za finančně a pracovně náročný a navíc nefunkční.

Lékárenský systém by měl být podle Nedopila transparentnější. “Dnes mizí velké finanční bonusy v daňových rájích, kde sídlí monopoly zahraničních firem, které v poslední době dominují českému trhu s léčivy. Uplatňování zpětných bonusů formou dumpingu koncových cen či doplatků za regulovaná léčiva má velký vliv na monopolizaci trhu a vede ke zvýhodňování velkých hráčů na trhu. Je zneužíváno ke konkurenčnímu boji o pacienta,” doplnil Nedopil. Platby za léky ze zdravotního pojištění podle něj mají mít jasná pravidla a mají být stejné pro všechny pacienty včetně doplatků.

“Žádáme rovné podmínky pro všechny provozovatele lékáren a výhodné doplatky pro všechny pacienty. Nesouhlasíme s výhodami v cenách léčiv pro majitele řetězců, které jsou na úkor nezávislých provozovatelů lékáren, lékárníků zaměstnanců a velké části pacientů,” uvedl dále Nedopil.

Spolek Vaši lékárníci CZ společně s Grémiem majitelů lékáren dlouhodobě upozorňuje na znevýhodňování malých lékáren a jejich majitelů, které je podle Nedopila téměř protiústavní. “Odměňování je postavené pouze na maržích. Proto jsme společně s Českou lékárnickou komorou navrhli klíčové změny, které souvisejí se změnou regulace, vytvořením pevných pravidel pro síť lékáren a nastavení transparentního zacházení s bonusy od producentů léčiv, které patří dle našeho názoru zpět do zdravotního pojištění,” dodal Nedopil. Regulovaná komodita hrazených léků z pojištění tak podle něj bude transparentní a přinese především pacientům stabilní péči v celé České republice bez rozdílu.

ciz jpt