Senát potvrdil zrušení monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců

Autor: Redakce | Aktualita, Zpravodaj | 23. 8. 2023

Novela cizincům umožní do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Sněmovna v senátní novele zvýšila limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR na 400.000 eur (9,6 milionu korun). Horní parlamentní komora jej původně doporučovala zdvojnásobit na 120.000 eur (zhruba 2,9 milionu korun).

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila dolní parlamentní komora v minulém volebním období s účinností od srpna 2021. Proti se tehdy stavěla spolu se Senátem také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora ČR. Po pěti letech by mohly podle dosud platného zákona nabízet komerční zdravotní pojištění dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny.

Zastánci nynějšího stavu poukazovali na to, že bylo nutné vyřešit to, že cizincům přijíždějícím do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je monopol v rozporu s evropským právem.

Novela počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který bude spravovat Česká kancelář pojistitelů. Registr, který má zřídit do roka, budou pojišťovny plnit vybranými údaji o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců. Přístup do něj budou mít zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie.

Česká asociace pojišťoven schválení novely uvítala. “Věříme, že díky zrušení monopolu Pojišťovny VZP se narovnají podmínky trhu v pojištění cizinců a klienti opět dostanou na výběr a tím i kvalitnější službu. Zároveň novela významně posílí transparentnost a zvýší minimální limity plnění. Návrat k respektování evropského práva, se kterým byl monopol v kolizi, je dobrá zpráva pro všechny zúčastněné,” uvedl již dříve ředitel asociace Jan Matoušek.