Senát schválil úpravu podoby terapeutických programů pro rizikové řidiče

Autor: Redakce | Aktuality | 10. 5. 2023

Účast v terapeutickém programu má být podle platného zákona od července v některých případech podmínkou pro vrácení řidičského průkazu. Absolvování kurzu také budou moci ukládat státní zástupci nebo soudy. Terapeutický kurz budou muset absolvovat lidé, kteří o řidičské oprávnění přišli na dobu delší než 18 měsíců nebo se odmítli podrobit testu na alkohol na omamné látky. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) může jít o “řádově tisíce lidí, kteří už byli potrestáni za svou pirátskou jízdu”.

Parlament schválil novelu navzdory výhradám vlády k tomu, aby terapeutické programy mělo na starosti přímo ze zákona Centrum dopravního výzkumu, které spadá pod ministerstvo dopravy. Kritický byl kabinet i ke zrušení možnosti odpustit platbu za absolvování kurzu, což by chudším řidičům omezilo možnost znovu usednout za volant, a tím i jejich uplatnění na trhu práce. Podle zastánců úpravy by odpuštění úhrady za kurz snížilo preventivní účinek zákona.

Novela počítá s tím, že od letošního července začnou v souladu s platným zákonem platit pravidla zejména pro vznik metodického centra, které bude mít na starosti organizaci terapeutických programů, a pro vstupní vzdělávání a udělování akreditací lektorům. Pro vedení kurzu má podle novely stačit vždy jen jeden lektor. Kurz potrvá 20 hodin v pěti čtyřhodinových blocích. Zájemce budou moci do programu přihlásit on-line i lektoři. Z pěti na tři roky se zkrátí délka praxe, kterou bude muset lektor doložit pro udělení akreditace, a zmírní se i některé další nyní platné podmínky. Novela stanoví i pravidla dostupnosti programu v případě, že jej některý z lektorů nebude moci dokončit.

Právní úprava terapeutických programů pro rizikové řidiče se dostala do zákona předloni poslaneckým návrhem a měla být původně účinná od letošního ledna. Senát ale už dříve prosadil odklad na letošní červenec, aby byl čas pro vypracování návrhu úprav jejich podoby.