Severní Makedonie chce ve velkém vyvážet lékařskou marihuanu, experti mají obavy

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 7. 2021

Novelu zákona o kontrole návykových a psychotropních látek schválila vláda sociálnědemokratického premiéra Zorana Zaeva v pondělí, přičemž odpor proti normě se v parlamentu neočekává. Zákon má umožnit, aby bylo možné vyvážet nejen konopný olej tak jako doposud, ale i sušené rostliny marihuany pro lékařské účely.

Norma předpokládá, že producenti budou odvádět deset procent z čistého zisku do zvláštního fondu, z nějž se budou financovat projekty veřejného zájmu.

Vláda ve Skopje tvrdí, že export bude v souladu s mezinárodními úmluvami a evropským zákonodárstvím. Novela podle ní vylučuje, aby část marihuany z legálních pěstíren skončila na černém trhu. Dozor nad pěstováním by měla uplatňovat vládní agentura založená výlučně pro tyto účely.

Prodej marihuany

Nedůsledné kontroly zmiňuje podle serveru Balkan Insight řada bezpečnostních expertů a také investigativních novinářů coby Achillovu patu vládního snažení profitovat na pěstování marihuany.

Severní Makedonie umožnila prodej marihuany pro lékařské účely v roce 2016. Licenci na pěstování této rostliny má teď na 60 firem, aktivní je v tomto odvětví podle severomakedonských médií také společnost premiérova bratra Viceho Zaeva. Loni vláda oznámila záměr legalizovat užívání marihuany pro rekreační účely po vzoru Amsterodamu, čímž hodlá do země přilákat turisty.

Ačkoliv Severní Makedonie není významným hráčem na mezinárodním trhu s konopnými produkty, její zájem je pochopitelný, míní Balkan Insight. Celosvětový prodej marihuany pro léčebné účely v loňském roce přesáhl 7,7 miliardy eur (198 miliard Kč). Podle odhadů by do roku 2026 mohla tato suma přesáhnout 23 miliard eur (590 miliard Kč).