Společnost Cochlear představuje zvukový procesor pro kochleární implantát, který je jako první na světě kompatibilní se zařízením iPhone

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 10. 2017
  • Zvukový procesor Nucleus 7® je první zvukový procesor pro kochleární implantát na světě, který je Made for iPhone a který umožňuje uživatelům streamovat zvuk ze zařízení iPhone®, iPad® a iPod touch® přímo do jejich zvukového procesoru. Nabízí jim tak větší dostupnost, konektivitu i bezdrátová řešení.

Praha, 5. října 2017 (Cochlear) – Lidé žijící ve Velké Británii a Irsku, kteří trpí těžkou až úplnou ztrátou sluchu, mají nově přístup ke zvukovému procesoru CochlearTM Nucleus® 7. Jedná se o první zvukový procesor na světě pro kochleární implantát, který je kompatibilní se zařízením iPhone, a zároveň je nejmenším a nejlehčím zvukovým procesorem pro kochleární implantát nošeným na uchu v současnosti dostupným na trhu.

Pacienti s novým zařízením dosáhnou maximální úrovně poslechového výkonu. Současně je zvukový procesor Nucleus 7 o 25 % menší a o 24 % lehčí než zvukový procesor předchozí generace Nucleus 6. Uživatelé mají nyní navíc k dispozici snadnější způsob, jak ovládat, monitorovat a přizpůsobit si poslech ze svého zařízení iPhone nebo iPod touch prostřednictvím bezplatné aplikace Nucleus Smart App. „Přímé streamování zajišťované procesorem Nucleus 7 otevírá lidem se ztrátou sluchu dveře k uskutečňování telefonních hovorů, k poslouchání hudby ve vysoké stereo kvalitě, ke sledování videí i k hovorům FaceTime® streamovaným přímo do jejich kochleárního implantátu – což je funkce, o které víme, že je pro naše zákazníky neobyčejně důležitá,“ říká Stuart Thomas, generální ředitel Cochlear ve Velké Británii, Irsku a Jihoafrické republice. 

Ztráta sluchu představuje významnou globální zdravotní zátěž, protože více než 5 % světové populace – 360 milionů lidí – žije se závažným postižením sluchu a toto číslo by se do roku 2050 mělo ztrojnásobit na 1,2 miliardy. Podle Světové zdravotnické organizace existuje přibližně 72 milionů lidí, kterým by mohlo pomoci použití sluchových pomůcek včetně kochleárního implantátu nebo sluchadla. Ztráta sluchu obvykle není považována za závažný zdravotní problém. Neřešená ztráta sluchu však může mít vliv na všechny aspekty života, od rozvoje řeči a jazyka až po vzdělávání, kariéru a sociální interakce. U dětí je včasný zásah zásadní, aby mohly rozvíjet dovednosti v oblasti ústní komunikace a detekce zvuku stejným tempem jako slyšící děti. V dospělosti je ztráta sluchu spojena s depresemi, demencí a zvýšeným rizikem špatného zdravotního stavu, stejně jako vyššího rizika nezaměstnanosti.

Stuart Thomas uvítal zavedení nového zvukového procesoru Nucleus 7 a vysvětlil, že představuje významný krok vpřed pro pacienty se ztrátou sluchu: „Větší konektivita, dostupnost a možnosti monitorování nejen pomáhají uživatelům s každodenními potřebami spojenými se sluchem, ale také jim umožňují spojit se přáteli, rodinou a technologiemi tak, aby mohli prožít svůj život naplno. Pro pacienty trpící ztrátou sluchu je důležité, aby měli možnost získat to nejlepší.“