Správná teplota vína

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 11. 2016

Blatnice pod Svatým Antonínkem, 30. 11. 2016

Bílá vína konzumujte studená, s chlazením to ale nepřehánějte

Ideální servírovací teplota vína se liší podle jednotlivých druhů. Plnější a sladší vína nesmíme příliš zchlazovat, aby neutrpěl buket vína. Lehčí a sušší vína naopak mohou být chladnější. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě mezi 8 až 10 stupňů Celsia, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 stupňů, při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství VÍNO BLATEL. Bílé víno je tak sice vhodné konzumovat studenější, nikdy ale nesmí být podchlazeno pod 6 °C, dlouhý pobyt v lednici tak může vínu velmi uškodit. Stejně tak teplota přesahující 12 °C ale bílému vínu neprospívá. V tomto případě zase dochází k nežádoucímu vystoupení alkoholu a víno se zdá silné a chutná příliš ostře.

Červená vína mají nejraději pokojovou teplotu

Zatímco bílá vína nesnesou teplotu vyšší než 12 °C, pravidla servírování vín červených jsou zcela jiná. Červená vína zchlazená pod 12 °C jsou totiž zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16 – 19 °C. „Mladá červená vína ale snesnou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 stupni Celsia, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová ze společnosti VÍNO BLATEL, která nabízí červená vína jakostní i výběrová. I červené víno tak podle Pomykalové může v létě příjemně osvěžit. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž víno působí až příliš těžkopádně.

Teplé červené a ledové bílé – největší chyby při podávání vína

Obecná poučka, kterou se řídí většina milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se může zdát fádní. Může se tak stát, že víno vás v horku sice příjemně zchladí, ale zcela ztratí chuť. V případě příliš vysoké teploty vína zase vystupuje do popředí alkohol, víno tak chutná hořce a pálí na jazyku. Chuti vína také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladící skříni. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici. Víno v ní ale neskladujte příliš dlouho, chlazení v mrazáku se pak raději vyhněte. Nikdy nepodávejte víno s ledem – jednak vám může pití příliš chladného nápoje s ledem zapříčinit bolest v krku, především ale víno kostkami ledu ztratí svou výraznost a aroma.