Stipendium ze Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje dostane 23 mediků

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 6. 2016

Stipendium ve výši 120 tisíc korun poskytne Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje 23 mladým studentům medicíny. Ti se zavázali, že budou pracovat minimálně čtyři roky pro poskytovatele zdravotních služeb na území Královéhradeckého kraje v jednom z devíti oborů, které jsou po personální stránce nejohroženější.

O stipendium mělo zájem celkem 24 mladých studentů medicíny, jeden musel být vyřazen pro nesplnění podmínek. Zkušenosti z jiných krajů s podobnými programy jsou takové, že se hlásí jednotky studentů. Dvacítka mladých lékařů je tedy úspěch a my jsme za každého rádi. Efekt se ale projeví až po několika letech,“ řekla radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Nejvíce zájemců se přihlásilo k nejpotřebnějšímu oboru, kterým je vnitřní lékařství. „V tomto oboru máme kritický nedostatek lékařů. Proto jsme ho vyhodnotili jako nejpotřebnější a stál na prvním místě žebříčku devíti oborů, ke kterým se měli medici hlásit. Celkem o něj mělo zájem sedm studentů,“ upřesnila radní. Druhým nejžádanějším oborem se čtyřmi zájemci bylo dětské lékařství. Po třech uchazečích o stipendium měly obory neurologie a všeobecné praktické lékařství, po dvou pak obory radiologie a zobrazovací metody a anesteziologie a intenzivní medicína. Po jednom se hlásili zájemci o obory psychiatrie a praktické lékařství pro děti a dorost.

Tři čtvrtiny uchazečů o stipendium studují na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, ale podařilo se přilákat i pět studentů z ostatních lékařských fakult Univerzity Karlovy nebo z lékařské fakulty olomoucké univerzity. Většina uchazečů pochází z Královéhradeckého kraje, ale přihlásili se také zájemci z kraje Pardubického, Středočeského nebo Jihočeského.

Podmínkou pro přidělení stipendia byl závazek mladých lékařů, že budou pracovat minimálně čtyři roky pro poskytovatele zdravotních služeb v Královéhradeckém kraji. Nejdůležitějším kritériem pro hodnocení přihlášek byl výběr oboru, dále se pak hodnotil například studijní průměr.

Každý z třiadvaceti vybraných mediků obdrží stipendium ve výši 120 tisíc korun. „Ve Zdravotnickém nadačním fondu bylo z rozpočtu kraje k dispozici 2,7 milionu korun, zbylých 60 tisíc poskytne Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Tím jsme vyčerpali celou alokovanou částku, ale už nyní počítáme s vypsáním dalšího kola stipendií, a sice na podzim se začátkem akademického roku. Dále chystáme i motivační program pro nelékařský zdravotnický personál,“ dodala radní pro zdravotnictví Třešňáková.

Martina Götzová

odbor kanceláře hejtmana │tiskové oddělení

tel.: 495 817 203 │702 210 839

Pivovarské náměstí 1245 │ 500 03 │ Hradec Králové

e-mail: mgotzova@kr-kralovehradecky.cz

www.kralovehradeckykraj.euwww.kr-kralovehradecky.cz