Stížnosti na drogově závislé pokračují. Nemocnice Na Bulovce zareagovala novými instrukcemi pro ochranku.

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 1. 2015

Zhruba rok a čtvrt působí Drop In v areálu Nemocnice Na Bulovce. Stížnosti, které přesun Drop Inu do nemocnice od začátku provázely nijak neutuchají. Lidem se stále nelíbí, že se zvýšila koncetrace lidí, kteří polehávají opilí v parku před nemocnicí a obtěžují žebráním. Zda jde o klienty centra nebo jde o výsledek kumulativního efektu nikdo neví. Jisté ale je, že se zvýšilo obtěžování rodičů s dětmi, kteří chodí na nedalekou pohotovost pro děti, a i pacientů a zaměstnanců nemocnice a kolemjdoucích.

Bohužel se situace ještě vyhrotila tím, že se drogově závislí z veřejného prostranství u tramvajové zastávky před nemocnicí přesouvají do areálu nemocnice. A nejdou přitom do nemocnice kvůli zdravotním obtížím. Nemocnice Na Bulovce na to musela okamžitě reagovat zpřísněním podmínek a novými instrukcemi pro bezpečnostní službu. Vysvětlování a diskuse s těmito lidmi totiž k ničemu nevedly. Ochranka je nyní permanentně v pohybu po celém areálu a při obtěžujícím chování vůči pacientům, návštěvníkům nebo zaměstnancům okamžitě koná. A že nejde o zbytečná opatření popisuje člen ochranky nemocnice Martin H.: „Během jednoho dne v tomto týdnu jsme museli z areálu vyvést slečnu, která se na hodinu polonahá zamkla na toaletě v čekárně a co tam dělala, nikdo neví. Byla agresivní a poté, co jsme jí vyvedli před bránu nemocnice, vztekle po nás házela dlažební kostky. Ten samý den jsme objevili skupinu, která se doslova ubytovala v lese nedaleko infekční kliniky. Svůj úkryt si vybavila věcmi, u kterých nebylo pochyb, k čemu sloužily. A do třetice se z nejasných důvodů žena snažila přelézt plot a dostat se na heliport nedaleko ortopedie.“

Zvýšený dohled zavedla ochranka také kolem lékárny, kde objevila rozbité okno. Dnes se nám podařilo zachytit, jak odvedli z nemocnice muže, který obtěžoval v čekárně pacienty a přitom neměl v úmyslu jít k lékaři.

„Věříme, že tohoto zpřísnění si brzy příslušní jedinci všimnou a řeknou si to mezi sebou a pochopí, že v areálu nemocnice jim to tolerovat nebudeme. Musíme jednoznačně ochránit klid a bezpečí pacientů, stejně tak klid lékařů a sester na jejich práci,“ shrnula ředitelka Nemocnice Na Bulovce MUDr. Andrea Vrbovská, MBA.

Martin Šalek
tiskový mluvčí
martin.salek@bulovka.cz 
602 316 908