Studenti hledali nové funkce chytrých brýlí pro seniory

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 11. 2019

Praha 1. listopadu (ČTK) – Čtyři desítky studentů dnes na pražském ČVUT pracovaly na funkcích chytrých brýlí, které mají pomáhat seniorům jako virtuální asistent. Akci organizovala síť 140 lékařských a farmaceutických společností EIT Health, výzkumných institucí a univerzit, podporovaných Evropskou unií a Evropským inovačním a technologickým institutem (EIT). Pořadatelé o tom informovali v tiskové zprávě.

“Po čtyřech hodinách práce prezentovalo pět týmů výsledky odborné porotě. Mezi nejčastěji zmiňované funkce patřila například GPS, zobrazování připomenutí nebo hlasový asistent,” uvedl za pořadatele Karel Huk.

V seniorském věku se často zhoršují poznávací funkce, jejichž prostřednictvím člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly. Chytré brýle jsou připojeny k internetu a žádané informace promítají na sklo brýlí, nebo dokonce přímo na sítnici uživatele.

Čtyři desítky účastníků dopoledne vyslechly odborné přednášky na téma vývoje nového produktu, ale i jeho prezentace a marketingu. “Zažil jsem spoustu startupů, které byly natolik posedlé svým produktem, že zapomněly na zákazníka. Ve finále tak vytvořily produkt, o který nebyl zájem. Ptejte se lidí na jejich názor, testujte funkce a vždy myslete na svého zákazníka,” radil studentům Pavel Bartoš z Happyend Agency.

Podobná setkání na podporu inovací ve zdravotnictví se pořádají na univerzitách ve 20 zemích. Letos se téměř 40 procent takových inovačních dnů koná ve střední, východní a jižní Evropě. “Toto číslo je odrazem naší snahy o rozvoj lokálních inovačních ekosystémů a zvyšování kvalifikace široké skupiny talentů v regionu,” uvedla Mónika Tóth, programová manažerka Regionálního inovačního programu EIT. Úspěšné týmy pojedou 1. prosince na setkání vítězů do Paříže, kde získají podporu pro další rozvoj svých nápadů.