Studenti lékařské fakulty žádají o pomoc hejtmana i primátora

Autor: Redakce | Zpravodaj | 14. 10. 2018

Ostrava 15. října (ČTK) – Studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity (LF OU) v otevřeném dopise požádali moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) a ostravského primátora Tomáše Macuru (ANO) o pomoc při řešení situace na fakultě. Kritizují kroky ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Evžena Machytky i děkana fakulty Pavla Zonči, které podezírají z cíleného rozkladu fakulty. Píše to v dopise Studentská komora Akademického senátu LF OU. Primátor ČTK řekl, že požádal o pomoc premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Oba představitele vlády na problém upozorňoval i hejtman. Ředitel nemocnice tvrdí, že má zájem o rozvoj fakulty a spolupráci s ní.

Studenti také píšou, že bude-li to nutné, vyhlásí stávkovou pohotovost a případně vyjdou do ulic. Machytka stanul v čele nemocnice po únorovém odvolání někdejšího ředitele fakultní nemocnice a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Od té doby skončili ve svých funkcích čtyři přednostové. K odvolání přednostů je nutný souhlas děkana fakulty, podle dostupných informací ředitele nemocnice v případě odvolání podpořil právě Zonča. Zonča se přitom do funkce děkana fakulty vrátil po sporech s vlastní školou až po rozhodnutí soudu, jeho mandát vyprší v říjnu.

Univerzita ho ve vedení fakulty nechce a s jeho počínáním nesouhlasí. Vztahy mezi fakultou a nemocnicí jsou tak aktuálně velmi napjaté.

Podle studentské komory jsou kroky ze strany vedení nemocnice velmi nestandardní a studenti je vnímají jako značné ohrožení dalšího fungování lékařské fakulty. V dopise podpořili i Arnošta Martínka, který ještě před několika týdny stál v čele fakulty. Kvůli dočasnému návratu Zonči, který opakovaně se svými podněty uspěl u soudu a vrátil se tak do funkce děkana, musel rektor Martínkovi omezit výkon funkce. Fakulta by jinak měla děkany dva, což není možné. Martínek je navíc jedním z odvolaných přednostů.

“Bohužel se nyní dostáváme do takové situace, kdy je vážně ohrožena budoucnost fakulty i nás studentů. Se strachem a bezmocí sledujeme, jak jsou naši mentoři, kterých si hluboce vážíme, postupně propouštěni z fakultní nemocnice pod taktovkou pana ředitele Evžena Machytky a pana docenta Pavla Zonči,” uvedli v dopise studenti.

Ostravský primátor Macura ČTK řekl, že ke zmírnění napětí mezi fakultou a nemocnicí se snaží přispět již několik měsíců, ale zatím bezúspěšně. “Úsilí mé i dalších zúčastněných se však prozatím míjí účinkem, což jsem byl nucen si přiznat zvláště po nedávném odvolání přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky. Pan ministr Vojtěch přijede do Ostravy tento pátek a budeme s ním tuto záležitost řešit,” uvedl Macura.

Spolu s primátorem chce s ministrem jednat i hejtman. “Situace ve Fakultní nemocnici mě už delší dobu znepokojuje. Je potřeba znovu zdůraznit, že osobní zájmy každého z aktérů nesmí ani v náznaku převyšovat zájmy profesní,” řekl Vondrák. Podle něj už před časem všem účastníkům nabízel mediaci sporů. Hejtman apeloval na vedení nemocnice, aby pečlivě zvažovalo veškerá svá rozhodnut.

“Co se týče vyjádření studentů lékařské fakulty, tak se jedná o dopis šesti studentů totožného senátu, který se dopustil nelegálního jednání a kvůli kterému máme tuto patovou situaci. Za sebe prohlašuji, že o rozvoj a spolupráci s lékařskou fakultou mi jde od počátku mého působení ve fakultní nemocnici,” řekl Machytka.

Martina Helánová hj