Studie: Čaj či lesní plody by mohly zabránit ztrátě paměti související s věkem

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 2. 6. 2023

Tříletá studie na 3562 osobách ve věku kolem 71 let zjistila, že lidé, kteří pravidelně konzumují flavanoly, měli lepší funkci hipokampu, který hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací. Naopak u účastníků výzkumu, kteří měli nízkou hladinu flavanolů, byla vypozorována horší funkce této části mozku.

Konzumace doplňků stravy s 500 miligramy flavanolu denně by mohla zvrátit negativní vliv nízkého příjmu této sloučeniny na paměťové funkce u starších lidí, naznačila studie.

Výzkumníci však zdůraznili, že doplňky s flavanolem nemají žádný účinek na lidi, kteří nemají nedostatek této látky. Většina starších lidí v Británii konzumuje vysoké množství flavanolů prostřednictvím čaje, jablek a lesních plodů.

Zjištění jsou součástí rostoucího počtu výzkumů, které “začínají odhalovat, že k posílení naší stárnoucí mysli jsou zapotřebí různé živiny”, uvedl profesor neurologie Scott Small z americké Kolumbijské univerzity.

Vědci náhodně vybrali zdravé dospělé, kteří po dobu tří let dostávali denně buď 500 miligramů flavanolu, nebo placebo. Účastníci studie absolvovali několik paměťových testů a vyplnili dotazníky, které hodnotily jejich stravu.

Výsledky paměťových testů se zlepšily jen mírně u skupiny, která užívala tablety s flavanolem. Objevila se ale podskupina lidí, kteří se na začátku studie špatně stravovali a měli nízkou hladinu této sloučeniny, u nichž se výsledky zlepšily v průměru o 10,5 procenta ve srovnání s placebem a o 16 procent ve srovnání se zahájením výzkumu.

V tomto výzkumu, který financoval výrobce potravin Mars, byly použity flavanoly extrahované z kakaa. Autoři studie varovali, že konzumace čokolády pravděpodobně nezajistí dostatečné množství této látky, protože ta se při zpracování ničí.

Vědci se rozcházejí v názoru na to, zda studie ukazuje, že tablety s flavanolem jsou pro starší lidi vhodným doplňkem stravy.

Vedoucí katedry výživy a preventivní medicíny Aedin Cassidyová z belfastské Queen’s University uvedla, že se jedná o “opravdu důležitou studii”, zejména proto, že dávka potřebná pro zlepšení zdraví mozku je “snadno dosažitelná”. Podle vědce Davida Curtise z londýnské University College London (UCL) ale závěry výzkumu nejsou dostatečně přesvědčivé.