Studie: Lidé s celiakií mohou mít narušený vývoj zubů

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 7. 12. 2023

Za tvorbu zubní skloviny jsou zodpovědné buňky nazývané ameloblasty. Ty jsou závislé na několika proteinech. Pokud imunitní systém těla tyto proteiny napadne, vývoj zubů se poruší a to vede ke stavu, kdy má člověk oslabené, odbarvené a snadno se poškozující zuby. Tato skutečnost byla podle vědců pro lékařskou obec dlouho záhadou.

Studie se zaměřila na pacienty s celiakií a s takzvaným autoimunitním polyglandulárním syndromem typu 1. Vědci odhalili, že u většiny z nich se vyvíjejí autoprotilátky proti proteinům specifickým pro ameloblasty. Pacienti pak mají narušenou tvorbu skloviny. “U celiakie tento jev zřejmě souvisí se ztrátou tolerance vůči střevním antigenům, které jsou rovněž přítomny ve sklovinné tkáni,” uvedli vědci.

Studii vedl Jakub Abramson z Weizmannova institutu v Izraeli. K výsledkům přispěl i Jan Procházka z Českého centra pro fenogenomiku, který využil pokročilé technologie k analýze fenotypů zubů a objasnil procesy, které narušují mineralizaci skloviny u autoimunitních onemocnění.