Studie: Očkování těhotných žen snižuje riziko hospitalizace s covidem-19 u dětí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 2. 2022

Podle výzkumu bylo u dětí, jejichž matky v těhotenství dostaly dvě dávky vakcín od společností Moderna nebo Pfizer/BioNTech, asi o 61 procent nižší riziko hospitalizace s covidem-19 v prvních šesti měsících života. Podle výzkumnice CDC Dany Meaneyové-Delmanové je to pravděpodobně způsobeno tím, že se tyto děti rodí s protilátkami, které získaly od svých matek.

 

“Když někdo v těhotenství dostane vakcínu mRNA, jejich tělo si vytvoří protilátky na ochranu proti covidu-19. Tyto protilátky jsme nalezli v pupečníkové krvi, což naznačuje, že se přenesly z těhotné osoby na vyvíjející se dítě,” uvedla vědkyně. “A přestože víme, že tyto protilátky procházejí placentou, až do této studie jsme neměli k dispozici údaje, které by prokázaly, zda mohou dítěti poskytovat ochranu před covidem-19,” dodala Meaneyová-Delmanová.

 

Výzkumníci z dětských nemocnic a odborníci z CDC zkoumali děti mladší šesti měsíců v období od července 2021 do ledna 2022.

 

Studie analyzovala údaje od 379 hospitalizovaných dětí. Celkem 176 dětí se léčilo s covidem-19 a zbylých 203 přijaly nemocnice kvůli jiným zdravotním problémům. Vědci zjistili, že vakcíny byly z 61 procent účinné v prevenci hospitalizace u dětí, jejichž matky byly očkovány v těhotenství.

 

Tato ochrana se zvýšila na 80 procent, když matky obdržely očkování v období od 21. týdne těhotenství do 14 dní před porodem. U dětí, jejichž matky dostaly vakcínu dříve během těhotenství, klesla účinnost očkování na 32 procent. Studie nezahrnovala údaje o účinnosti posilovacích dávek ani o matkách, které se nechaly imunizovat před těhotenstvím.

 

“Nejvíce znepokojivé je zjištění, že mezi dětmi s covidem-19, které přijali na jednotku intenzivní péče, se 88 procent nejvíce nemocných dětí narodilo matkám, které nedostaly očkování před těhotenstvím nebo během něj. A jediné dítě, které ve studii zemřelo, se narodilo matce, která nebyla očkována. Závěr je, že očkování matek je skutečně důležitý způsob, jak pomoci chránit tyto malé děti,” uvedla Meaneyová-Delmanová.

 

Autoři studie upozornili, že odhady účinnosti vakcíny v raném stadiu těhotenství je třeba interpretovat s opatrností vzhledem k malému vzorku.

 

Těhotné ženy jsou vystaveny zvýšenému riziku těžkého průběhu onemocnění covid-19. Prodělání této nemoci v těhotenství může zvýšit riziko předčasného porodu, narození mrtvého plodu a případně dalších těhotenských komplikací. Zdravotníci doporučují, aby se ženy, které jsou těhotné, kojí, snaží se otěhotnět nebo by mohly otěhotnět v budoucnu, nechaly očkovat.