SÚKL: Změna úhrad některých léků ušetří až 1,4 miliardy Kč ročně

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 5. 2019

Praha 29. května (ČTK) – Změna úhrad léků na některé autoimunitní nemoci ušetří podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z veřejného zdravotního pojištění až 1,4 miliardy korun za rok. Ústav na žádost pojišťovny od července snížil úhrady z pojištění a maximální ceny některých léků. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě. Přes snížení úhrady od pojišťovny by podle SÚKL nemělo dojít k tomu, že by pacienti na léky nově dopláceli.

Na léky na recept se vydá asi 15 procent výdajů zdravotnictví, letos systém hospodaří celkem asi s 320 miliardami korun. “V případě, že by spotřeby těchto léčiv byly stejné jako v roce 2018 a úhrady zůstaly tak, jako při zahájení revize, lze odhadovat finanční úsporu ve výši stovek milionů až 1,4 miliardy korun,” uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Na některé léky byly uzavřené dohody o úhradě a dohody o nejvyšší ceně s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Výše doplatku závisí podle SÚKL na prodejní ceně, kterou stanoví výrobce, a na podmínkách smlouvy mezi zdravotnickým pracovištěm a pojišťovnou.

“Ušetřené prostředky se využijí na potřebnou zdravotní péči, zejména centrovou, která je velice nákladná a každým rokem stoupá objem peněz, které na ni pojišťovny vynakládají. Už dnes léčíme víc pacientů než kdy dřív, nejmodernějšími léky,” uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Úhrady SÚKL revidoval také u skupiny léků imunosupresiv, biologických léčiv pro terapii revmatických, kožních nebo střevních onemocnění. Ty využívají obranyschopnost organismu k boji proti některým autoimunitním chorobám jako je například revmatoidní artritida, lupénka, ankylozující spondylitida, Crohnova choroba, ulcerozní kolitida nebo akné inversa. Podmínkou úhrady léku z veřejného zdravotního pojištění je jeho předepsání specializovaným centrem, které se léčbě dlouhodobě věnuje.

Státní ústav pro kontrolu léčiv vede stovky revizí ročně. Kromě pravidelných hloubkových revizí jednotlivých skupin léků může udělat také revizi takzvaně zkrácenou na vyžádání zdravotních pojišťoven, odhadované úspory pro systém musí činit nejméně 30 milionů korun. Přistupuje se k nim například po vstupu nového léčiva, což ovlivní ceny všech dalších ve skupině zaměnitelných léků.

van jw