Koronavirus v ČR zatím není, sejde se Bezpečnostní rada státu

Autor: Redakce | Nezařazené | 25. 2. 2020

Praha 25. února (ČTK) – Česká letiště dnes přijala další opatření kvůli šíření nového koronaviru, poslední vývoj kolem něj dnes večer probere také předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Virus v Česku zatím není, nemocnice jsou na jeho případný výskyt podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) připraveny. Na vyšetření dnes zamířilo 11 lidí, kteří přiletěli z Íránu, jihočeští hygienici nařídili preventivní domácí karanténu pro dvě desítky lidí, kteří se vrátili z oblastí s výskytem nákazy. V hotelu na kanárském ostrově Tenerife, kde španělské úřady kvůli potvrzené nákaze u jednoho z hostů nařídily karanténu, je šest českých turistů, ministerstvo zahraničí je s nimi v kontaktu.

Letiště Praha ode dneška vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. Dezinfikovat se budou i autobusy, které budou cestující z Itálie přivážet k branám. Letiště v Brně od středy přijme speciální opatření kvůli koronaviru. Pro cestující s možnými potížemi bude k dispozici lékař, zaměstnanci dostanou ochranné pomůcky.

V Praze se dnes testům na nový typ koronaviru podrobilo 11 českých studentů vysokých škol, kteří přiletěli z Íránu. Na výsledky se zatím čeká. Protože nemají žádné příznaky, budou v domácí karanténě. Česká televize uvedla, že na Bulovce je i arabista Petr Pelikán, který se dnes vrátil z Íránu. Domácí karanténu nařídili preventivně dvěma desítkám lidí, kteří se vrátili ze zasažených oblastí, také jihočeští hygienici. Jsou mezi nimi i turisté, kteří přijeli z Itálie.

Do Prahy nedorazí tisíce italských školáků na vzdělávací zájezdy poté, co je tamní vláda od 23. února pozastavila. Podle ředitele zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Itálii Luboše Rosenberga Prahu každoročně v únoru a březnu navštíví zhruba 40.000 školáků z celé Itálie.

V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní. Nemocnice jsou podle Vojtěcha na pacienty s vysoce nakažlivou chorobou připraveny. Zdravotníci podle něj vědí, jak mají v případě pacienta s vysoce nakažlivou chorobou postupovat a kam se mají obrátit. Vojtěch požádal Správu státních hmotných rezerv (SSHR), aby v souvislosti s koronavirem nakoupila desetitisíce kusů roušek za desítky milionů korun. Správa nyní čeká na specifikaci, poté co nejrychleji vypíše veřejnou zakázku, řekl dnes ČTK předseda SSHR Pavel Švagr.

V 19:30 se kvůli koronaviru sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu, podle úřadu vlády to bude z preventivních důvodů. Kvůli koronaviru se naposledy rada sešla mimořádně koncem ledna, kdy jednala o připravenosti na případné rozšíření nákazy z Číny, kde epidemie propukla.

Čeští autobusoví dopravci, kteří nabízejí pravidelné spoje do Itálie, zavádějí kvůli šíření koronaviru preventivní opatření na svých linkách. Posádky jsou například vybaveny větším množstvím dezinfekčních prostředků, zvyšují také informovanost pracovníků i cestujících o situaci. Spoje zatím neruší.

V hotelu na Tenerife, kde španělské úřady potvrdily jednoho nakaženého koronavirem, je šest českých turistů. Pět z nich odletělo na ostrov v pondělí a mělo se vrátit 6. března. Jedna turistka tam odcestovala dříve. Zda se budou v plánovaném termínu moci vrátit, není zatím jasné. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní.

Českým kamionovým dopravcům ubývají kvůli šíření koronaviru zakázky, od pondělí museli zrušit několik přeprav do Itálie. V některých případech se objevil problém i u řidičů, kteří se obávají jezdit do severní Itálie, podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe ale nejde o obecný stav. Dopravci šoféry vybavují dezinfekcí a rouškami.

Nový typ koronaviru se šíří od prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, naprostou většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří v Itálii, dnes ohlásilo první dva případy Rakousko a první případ Chorvatsko.

str jzf rot