Tip: Ke grilování patří hroznový olej

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 5. 2015

Podle statistik jsou nejvášnivějším národem "grilovačů" Američani. Na jednu domácnost tam připadá 1,4 grilu. Po celém světě se pak konají nejrůznější soutěže v grilování, které jen úspěšnost této kulinářské disciplíny potvrzují. Pozadu nejsou ani Češi. Na základě spotřebitelských průzkumů českého trhu zjišťujeme, že pouhá 4 % Čechů v životě negrilovala. Naprostá většina Čechů pak griluje i několikrát do roka. K tomu, aby bylo grilování úspěšné, nesmíme podcenit přípravu – ideální je upravit maso marinováním několik hodin před tepelnou úpravou. Který olej je k tomu nejvhodnější a zároveň si při grilování zanechá zdraví prospěšné látky?

Obecně platí, že při samotném procesu grilování by se mělo šetřit tukem. Odborníci se shodují, že velká část olejů začíná při vysokých teplotách ztrácet svou chuť. Zdravé extra panenské oleje pak přichází i o tělu prospěšné látky, které z nich jinak získáváme při konzumaci olejů z pokrmů upravených při nižších teplotách. Neznamená to ale, že extra panenské oleje při grilování nenajdou své uplatnění.

Hroznový olej pro grilování, zdraví i krásu

Když se řekne maso, odborníkům z Bohemia Olej se okamžitě vybaví hroznový olej. Báječně totiž doplňuje chuť mas i ryb. V kuchyni se vyznačuje jedinečnou vlastností zvyšování přirozené chuti jídla. „Také je vhodný pro smažení a grilování, protože má vysoký stupeň spalování až 216C. I při takto vysoké teplotě si tedy jako jeden z mála olejů uchovává zdraví prospěšné látky,” popisuje výhody hroznového oleje Daniel Vlček z firmy Bohemia Olej, která patří k několika málo českých výrobcům tohoto oleje z révy vinné. Odborníci se shodují, že hroznový olej je 50 krát účinnější než vitamin E a 20 krát účinnější než vitamin C. Dále obsahuje vysoké množství kyseliny linolové a je tedy účinný při boji s nadbytkem cholesterolu. V hroznovém oleji přijímá také naše tělo důležité nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerály. Díky příznivému obsahu těchto látek pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, zvyšuje metabolismus a má pozitivní vliv na ledviny. Konzumací hroznového oleje pomáháme zvyšovat také naši vnější krásu – zlepšuje totiž elasticitu pokožky, využívá se při léčbě akné a napomáhá při péči o suché a lámavé vlasy.

Marináda musí obsahovat tři složky

Šéfkuchaři si využití hroznového oleje v kuchyni pochvalují. Nejenže je vhodný pro přípravu studených pokrmů, například při dochucování salátů, ale také pro tepelnou úpravu pokrmů. Při grilování se tedy dá využít hned dvěma způsoby, při marinování a samotném grilování. Marinováním masa a ryb zachováme jejich šťavnatost. „Při přípravě marinády musí být přítomné tři složky: olej, kyselost a koření. Kyselost dodáme například jablečným octem a docílíme tak změkčení masa. Koření zase dodává masu chuť a olej konzervuje a dodává ten správný říz, ” radí Daniel Vlček z Bohemia Olej. Zároveň dodává, že hroznový olej je pro marinování přímo ideální protože jako jeden z mála olejů dokáže prostoupit skrze tmavé maso.

Marinované maso nebo ryba je tedy připravené ke grilování, jak postupovat dál? Extra panenské oleje se vyznačují tím, že k přípravě pokrmů jich stačí jen pár kapek. To stejné platí i pro grilování. Některé oleje jsou pro tento způsob přípravy naprosté tabu. Týká se to zejména lněného, konopného a řepkového oleje, které by se neměly vůbec zahřívat. Před samotným grilováním potřete rošt olejem, zabráníte tak připalování jídla.

Nezapomeňte na přílohu

Nezbytnou součástí grilování je také příprava příloh. Ke grilovanému masu i rybám se hodí prakticky cokoliv – grilovaná zelenina, opečený chléb, lehký zeleninový salát a mnoho dalších. Šéfkuchaři z Bohemia Olej doporučují například salát Horké léto. K němu potřebujete:

  • 1 ks broskev
  • 1 svazek rukoly
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 1 šálek směsi salátových listů
  • 3 polévkové lžíce hroznového oleje

Do salátové mísy přidejte ke směsi salátových listů natrhanou rukolu, nakrájené okurky a na velké kostky nakrájenou broskev. Podle chuti osolte a opepřete, můžete dochutit také mletým chilli a sojovou omáčkou. Na závěr pokapejte několika kapkami hroznového oleje. Pro výjimečnou chuť pak můžete salát posypat jemně nakrájenými mandlemi.

 


O společnosti Bohemia Olej

Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také kontinentální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při kterém se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.

 

Kontakt

Daniel Vlček

Marketingový specialista

Tel.: +420 604 144 914

Mail: press@bohemiaolej.cz