Tlak na dospívající podle zlínského Poradenského a krizového centra roste

Autor: Redakce | Zpravodaj | 21. 11. 2023

“V centru vnímáme velký tlak ze strany adolescentů, na kterých je znatelné, že tlak, který působí na celou společnost, na ně působí mnohem intenzivněji. Jsou ve věku, kdy si teprve organismus zvyká, jak se vypořádávat s tlakem. Nejsou na to připraveni a je to pro ně velmi náročné a bohužel to často končívá tím, že se s tím tělo vypořádá způsobem, který není správný, ať už je to sebepoškozování, sebevražedné myšlenky nebo bohužel i dokonané sebevraždy, dále úzkostné stavy, různé sociální fobie,” uvedl Mikláš. Situace se přenáší do rodin, kde se tlak zvyšuje.

Podle Mikláše je třeba zintenzivnit podporu a zájem o aktuální potřeby dospívajících, které se vyvíjejí a mohou být jiné, než byly dříve. Ocenil projekt Rada mladších, který se koná desátým rokem. Dříve byl jen v Praze, letos poprvé se rozšířil do osmi regionů. “Je to ověřený koncept, kde se dává prostor a iniciativa mladým lidem. Pojmou to, jak chtějí, aby tomu rozuměli. Je na nás dospělých a odbornících, abychom jenom naslouchali,” uvedl Mikláš. Zlínské Poradenské a krizové centrum působí v celém Zlínském kraji. Nabízí šest služeb, při akutních krizových situacích je k dispozici krizová pomoc, při které se dostane člověku pomoci nejpozději následující pracovní den. V nabídce je i poradenské centrum.

Středoškoláci na konferenci mluvili o jinakosti či menšinách, prezentace si připravily dvě desítky týmů či jednotlivců. “Rok od roku jsou studenti dospělejší a chytřejší, ale současně zranitelnější. Proto je letošním ústředním tématem Rady mladších duševní zdraví,” uvedla Jiřina Faloutová, ředitelka neziskové organizace Dělej co tě baví, která konferenci pořádá.

Studenti přednášeli desetiminutové příspěvky. “Naším záměrem je propojit odlišné světy studentů odborných škol, gymnázií i učilišť, proto nehodnotíme formu prezentace. Pro nás je důležité, že vystoupí i studenti, kteří třeba zrovna ve školním světě nevynikají žádnou superschopností, ale nebojí se postavit před plný sál a obhájit svůj názor v následné řízené diskusi, která je neodmyslitelnou součástí akce,” uvedla Faloutová. Akce se zúčastnili také odborníci z ministerstva školství, koordinátoři prevence i pedagogové. “Je důležité, aby takové akce byly a studenti byli slyšet a dokázali vyjádřit své názory i o nich diskutovali. Zvolená témata mezi mladými hodně rezonují je to možnost slyšet jejich pohled na různé problémy,” řekla dnes ČTK krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).